MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. március 20. 09:17

Vita a rezsicsökkentési törvényjavaslatról - Országgyűlés

Közösen a rasszizmus ellen, vita a rezsicsökkentésről, Balaton-törvény, Világörökségről és az Istvánmezőről szóló törvény módosítása, Gárdonyi Géza-emléknap, pénzmosás és terrorizmus elleni törvény, uniós stabilitási törvény, honosított állampolgárok földrajzi megoszlásának titkosítása. Ülésezett a parlament.

Közös nemzeti ügy a rasszizmus elleni harc

Steiner Pál az ENSZ március 21-i, faji megkülönböztetés elleni világnapja alkalmából arról beszélt, hogy közös nemzeti ügy a rasszizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a kirekesztés és az emberi méltóságot sértő megnyilvánulások elleni harc.

A szocialista képviselő a kormányt és a kormánypártokat kettős beszéddel vádolta, mondván, kitüntettek egy "antiszemita bértollnokot" és egy "szélsőséges szöveget ordító zenészt", megvédik a "skizoid" Bayer Zsoltot vagy az önkormányzatokban látensen együttműködnek a "nyíltan antiszemita", "cigánygyűlölő" Jobbikkal. Arra is kitért, hogy a magyar válogatottnak antiszemita provokációk miatt kell a héten zárkapus meccset játszania.

Igazságosabb és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség

Lukács Zoltán azt mondta: "minden olyan intézkedést támogatunk, amely a Fidesz által előidézett szociális válsághelyzetben segíti az embereket". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányváltás óta jelentősen emelkedett azon családok száma, ahol kikapcsolták az áramot vagy a vizet.

Mintegy 325 ezer embernél egyáltalán nem volt fűtés a télen - tette hozzá a képviselő, aki szerint egy átlagos családnak mintegy 100 ezer forinttal nőttek azon kiadásai, amelyeket az állami költségvetésbe kell befizetniük. Ezek közé sorolta a növekvő áfát és evát, és kifogásolta azt is, hogy emelkedett a jövedéki adó, a cégautó-adó, az illetékeket, a bírságokat.

Ugyancsak beszélt a telefonadóról, a bankadóról és azokról a különadókról, amelyeket a vállalatok a lakosságra hárítottak és arra is felhívta a figyelmet: számos helyen az önkormányzatok is növelték az adóterheket.

A képviselő kevésnek nevezte a 10 százalékot és azt mondta: az MSZP azt mondja, hogy nagyobb mértékű, igazságosabb és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség. Hozzátette: pártja erről saját javaslatot fog a Ház elé terjeszteni. Szerinte ott kellene rezsit csökkenteni, ahol nagyobb a baj és nagyobb a szükség, figyelembe kell venni a szociális helyzetet és a fogyasztás mennyiségét is.

Vita a rezsicsökkentési törvényjavaslatról

Több ellenzéki politikus, köztük Gőgös Zoltán szerint lényegesen magasabb összegben emelkedtek az árak az elmúlt években, mint ahogy most csökkenti azokat a kormány.

Nyakó István felszólalásában egy sajtóhírre hívta fel a figyelmet, amely szerint egy fideszes polgármester településén a közmunkásokat arra utasították, hogy gyűjtsenek aláírásokat a Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtő ívére. Az előterjesztő Németh Szilárdhoz fordulva azt kérdezte: Csepel polgármestereként ő is így gyűjti-e az aláírásokat.

Kovács Tibor szemforgató magatartásnak tartotta, hogy most azt a szemétszállítási díjat akarják 10 százalékkal csökkenteni, amelyet tavaly 30-40 százalékkal emeltek meg.

Igazságosabb rezsicsökkentésre van szükség!
    
Varga Zoltán arról beszélt, hogy igazságosabban is meg lehetett volna oldani a rezsicsökkentést, mert most azokat is támogatja a kormány, akik uszodát vagy szaunát üzemeltetnek. Szerinte fontos, hogy csökkenjenek a lakosság terhei, de ezt a terhet sokkal humánusabban, célszerűbben kellett volna elosztani. A képviselő azt javasolta, hogy a szippantott szennyvíz árában is érvényesüljön a csökkenés.

Frakciótársa Göndör István szakmailag minősíthetetlennek tartotta a javaslatot, mert az az ártörvényt nem módosítja, így elfogadását követően másnap a szolgáltatók bírósághoz fordulhatnak az ártörvény megsértése miatt.

Varga László kifogásolta, hogy a szocialista kormányok idején megvalósuló gázár-kompenzáció - amely szociális alapon nyújtott támogatást, már nincs. Bírálta, hogy több önkormányzatnál komoly árnövekedés volt a közszolgáltatások területén, ennek tükrében szerinte csekély a 10 százalékos csökkentés. A képviselő sávosan osztaná el a támogatást.

Módosítanák a Balaton-törvényt

Pál Béla közölte: támogatják a törvényjavaslatot, de több módosítást is hiányolnak belőle. A képviselő szerint a 2008-óta eltelt idő átfogó értékelését, az önkormányzatok által megfogalmazott tapasztalatok beépítését is tartalmaznia kellene a módosításnak, és az illegális feltöltésekkel szembeni fellépés jogi hátterét is be kellett volna foglalni a javaslatba.

A Világörökségről és az Istvánmezőről szóló törvények módosítása

Varga László szerint "költői vita" van a témában köztük és a kormányoldal között, és az is lehet, hogy egy kapavágás sem lesz ebben a ciklusban, csak a jogi hátteret adják meg a beruházásnak. Hozzáfűzte: nem versenysemleges beruházásról van szó, és ő a forrásokat inkább a szabadidősportra, utánpótlás-nevelésre fordítaná.

Gárdonyi Géza-emléknap lehet október 17-e

Veres János jelezte, hogy frakciója támogatja az előterjesztést.

Módosulhat a pénzmosás és terrorizmus elleni törvény

Veres János szintén alapvetően célszerűnek és jónak nevezte a változtatásokat, felvetette ugyanakkor, hogy ne csak a külföldi közszereplőkre, hanem a hazaiakra is legyen érvényes a törvénymódosításban foglalt ellenőrzés.

Az unió versenyképességét szolgálná az uniós stabilitási törvény

Veres János volt pénzügyminiszter jelezte, a szerződés tartalmi részével egyetértenek, ezért annak ratifikálását is támogatják.

A Fidesz titkosítaná a honosított állampolgárok földrajzi megoszlását

Steiner Pál kijelentette: az indítvány Magyarországon korlátozza a honosított állampolgárokól szóló adatok megismerését, ebből pedig arra következtet, hogy a kormány így akarja megtagadni a HVG című hetilap adatszolgáltatásra vonatkozó kérését. Steiner Pál szerint a változtatás miatt néhányan a jövő évi választási adatok manipulálásától is félnek.

Vita a 2009-2010-es nemzeti éghajlatváltozási programról

Göndör István elfogadhatónak tartotta a jelentést, kiemelve: a klímaváltozás elleni küzdelemnek a mindennapokban is fontos célnak kell lennie.