Belföld | vitanap parlament közoktatás
2012. november 14. 09:19

Vitanap a közoktatásról

Az MSZP kezdeményezésére a közoktatás helyzetéről tartott politikai vitanapot az Országgyűlés.

A lehető legrosszabb év a cukorbetegeknek - napirend előtt

Nemény András MSZP-s képviselő a cukorbetegek november 14-i világnapja alkalmából arról beszélt, hogy a közel 1 millió magyar cukorbeteg számára ez az év a lehető legrosszabbat hozta. Emlékeztetett arra, hogy a kormány idén januártól egy olyan rendeletet vezetett be, amely vércukor-átlagérték eléréséhez kötötte a jó minőségű inzulin térítésmentes adását, és kimondta, hogy aki nem tud az értéknek megfelelni, az csak rosszabb minőségű inzulinra lesz jogosult. A képviselő, aki magáról is, mint érintettről beszélt, hangsúlyozta: aki kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy a cukorértéket nem csak a bevitt szénhidrát, hanem stressz, betegség, nehéz élethelyzet is jelentősen befolyásolja.

Gazdasági, nem pedig oktatáspolitikai elképzelések valósulnak meg

Hiller István, az MSZP vezérszónoka egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy 2011 decemberéig minden közoktatási törvényben szerepelt a gyermekek mindenek felett álló érdeke. Az új köznevelési törvény azonban száműzte e tételt, ez volt az első kulcsgondolat, amelyet az oktatási kormányzat kihajított - fogalmazott.

A volt oktatási miniszter az iskolák jövő évi állami fenntartásba kerüléséről úgy vélekedett: az államosítás teljesen előkészítetlen, az annak részleteit tárgyaló törvényt még el sem fogadta az Országgyűlés, vagyis a végrehajtására alig marad majd tíz munkanapnál több. Mindez felelőtlenség, koncepciótlanság, a végrehajtásban pedig mind az oktatási államtitkárság, mind pedig az egész kormány bizonytalan - értékelte a szocialista politikus, aki hozzátette, hogy az elmúlt időszakban szó sem volt arról, hogy felújított iskolaépületek, taneszközök az államhoz kerülnek.

Hiller István álláspontja szerint az oktatási kabinet Magyarországon eddig sohasem látott centralizációt valósít meg, soha nem volt ugyanis egy olyan nagy irányító intézet, mint a Klebelsberg-központ, amely az egész közoktatást ellenőrzi majd. Ez tanulmány lett volna Orwellnek is - jegyezte meg, úgy fogalmazva, hogy a kormány 2013-ra visszahozza azt, ami 1973-at jellemezte.

Teljes egészében egy gazdasági elképzelés valósul meg, nem pedig oktatáspolitikai - összegezte, feltéve a kérdést - utalva Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár lemondási szándékára -, hogyan lehet bizalom az iránt a minisztérium iránt, amelyben a területért felelős vezető az átalakítás közben jelzi, nem kívánja megvárni annak végét.

Az önkormányzatok meg tudtak felelni a szülők igényeinek

A szocialista Pál Tibor felszólalásában bírálta az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló kormányzati döntést, álláspontja szerint ugyanis fontos, hogy olyan iskolába járjon a gyermek, amelynek működését helyi szervezeteken keresztül befolyásolni lehet. Ez az önkormányzatiság lényege - mondta.

Az ellenzéki képviselő úgy vélekedett, az önkormányzat mindig jó gazdája az iskolának, és a helyhatóságok mindig meg tudtak felelni a szülők igényeinek.

Nincsenek érdemi érvek az államosítás mellett

Tukacs István arról beszélt, nincsenek érvek az államosítás mellett. Szerinte az önkormányzatok megtanultak együtt élni a közoktatás szervezésével. Miért nem segítik az önkormányzatokat finanszírozással, "szakmai megtámasztással? - tette fel a kérdést.

Kiszámíthatatlan káosz az oktatásban
    
Sós Tamás, az MSZP képviselője szerint a kormányoldal felkészületlenül fogott hozzá a köznevelési törvény megalkotásához, jelenleg pedig "kiszámíthatatlan káosz" van az oktatásban. A politikus arra volt kíváncsi, hogy mit mond majd a kormányoldal az oktatási intézmények átvételéről márciusban.

Az MSZP a PSZ véleményét ismertette
    
Hiller István, az MSZP képviselője a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) véleményét olvasta fel, leszögezve, hogy a PSZ továbbra is a sztrájkbizottság követelését szorgalmazza, így kérik, hogy halasszák el a fenntartóváltás januári bevezetését és 20 százalékos bértábla-emelést javasolnak.

Hiller István saját véleményét hozzátéve azt mondta: néhány héttel az átadás-átvétel kijelölt határideje előtt valódi a bizonytalanság és a információhiány a tanárok és a szülők között. A bizonytalanság és az aggodalom nem kormánypárti vagy ellenzéki jellegzetesség, önök sem tudják, hogy ez az út hova vezet - fordult a volt szocialista oktatási miniszter a kormányoldal felé, és azt kérte, hogy a kabinet függessze fel a köznevelési törvény végrehajtását.