Belföld | vitanap parlament cigányság
2012. november 21. 15:04

Vitanap a magyarországi cigányság felzárkóztatásáról - Országgyűlés

Az MSZP üdvözli, hogy visszavonták a vöröskeresztről szóló törvényjavaslatot
    

Tóbiás József
napirend előtt arról beszélt, hogy a 150 éves Magyar Vöröskeresztet a kormány állami gyámság alá kívánta fogadni, köztestületet akart csinálni belőle. A politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy végül visszavonták a törvényjavaslatot - mint mondta - nem tudja ki volt az a bölcs, hogy aki felismerte, hogy mindennek van határa.

A Fidesz társadalompolitikája sújtja a romákat
        

Nyakó István
, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy szerinte a társadalmi esélyegyenlőség szempontjából 1989 előtti világ, a Kádár-rendszer a társadalom többsége számára és a cigányságnak is "egyszerűen jó" volt. A gyáripar, az építőipar, a bányászat felszippantotta a cigányság munkaerejét, a rendszerváltással és a szocialista nagyipar összeomlásával azonban először ezek munkahelyek vesztek el - idézte fel.

Szerinte ugyanakkor azok kulcsszavak - a munka és oktatás - amiket most a kormány hangsúlyoz, nem jelent mást, mint azoknak a szakmai anyagoknak a leporolását, amelyek az elmúlt tíz évben keletkeztek a tárgykörben.

Nyakó István úgy vélte, a kormány egyrészt a szélsőjobb szavazatokért folyó verseny miatt nem tesz ténylegesen lépeseket a cigányság felzárkóztatása érdekében, másrészt pedig a Fidesz társadalompolitikája megpecsételi a kiskeresetűek, szegények, és köztük a cigányok helyzetét.

Úgy fogalmazott: egy dolgozni akaró cigányt embert ma "három csapás" sújt: egyrészt a származása, hiszen a munkafelvételnél dolgoznak a sztereotípiák, másrészt, sújtja ahol él, valamint a Fidesz és annak társadalompolitikája. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi 60 ezer forintos közmunkabér ma csak 47 ezer forint, vagyis a kormány másfél heti bért vett ki a közmunkások zsebéből.

A képviselő arra is kitért: a Jobbik számára csak eszköz a cigányság, hogy szavazókat gyűjtsön és indulatokat szítson.

A szegények és a romák felzárkózása Közép-Európa legnagyobb szociális problémája


A szocialista Harangozó Gábor arról beszélt, hogy a szegények és a romák felzárkóztatása, illetve annak hiánya Közép-Európa legnagyobb szociális problémája. Azt mondta, szégyenkezik, mert szerinte hibás az az alapvetés, hogy a romáknak más problémái lehetnek, mint a más nemzetiségieknek.

Meg kell végre érteni, hogy a hátrányos helyzetű területek lakossága nem magától esett csapdába, elhibázott gazdaságpolitika miatt kerültek nehéz helyzetbe - mondta.

Kiemelte: nem romaügyi, hanem szegénységellenes napot kellene tartani, hanem tenni kellene a rászorulókért. Előre megtervezett komplex fejlesztési programokat sürgetett, és hogy a forrásokat ésszerűen használják fel.

Határozati javaslatot sürgetett az MSZP


Tukacs István
szerint a cigányság, az egészség és a nyugdíj ügyének kormányokon kell átívelnie. A képviselő azt mondta, reménykedett abban: a parlament egy határozati javaslatot terjeszt elő arról, hogy a romák ügyében meg kell állapodni, és ezt a megállapodást a kormányok ciklusain átívelve minden politikai szereplőnek be kell tartania.


Lendvai Ildikó
közölte: van esély a konszenzusra a kérdésben, mert a mostani kormány romastratégiája sok elemében hasonlít az előző kabinetek terveire. Szerinte ugyanakkor az elmúlt évtizedek minden kormányának muszáj levonnia a tanulságokat. Mint mondta, az MSZP számára az a tanulság, hogy a többségi társadalom támogatásának megszerzése nélkül, a jó szándék esetében is kisiklik a roma integráció támogatása. A mostani kormánynak pedig azt kell megtanulnia: hiába a legjobb politika, ha más eszközökkel rombolják ezeket az eredményeket - fogalmazott Lendvai Ildikó. Szerinte ugyanis a kormány most is sokat és jót tesz, de adópolitikában, családpolitikában, szociálpolitikában a másik kezével lerombolja ezeket az eredményeket, mert növeli a különbségeket a társadalmon belül.