MTI/mszp.hu
2012. augusztus 29. 12:27

Vizsgálják felül az Egészségügyi Holding létszámleépítését!

Az MSZP arra szólítja fel a Fidesz-KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőit, hogy emeljék fel szavukat a szabolcsi Egészségügyi Holding (EH) Zrt.-től elbocsátandó dolgozók érdekében, illetve a vezetés vizsgálja felül a tervezett létszámleépítésről meghozott döntését.

Nagy László, az MSZP nyíregyházi szervezetének elnöke szerdán a Jósa András Oktatókórház előtt megtartott sajtótájékoztatón pártja nevében tiltakozását fejezte ki a holding által hétfőn bejelentett, 541 fős tervezett létszámleépítés ellen, amely a háttérszolgáltatásban tevékenykedő dolgozókat érintené.
    
Úgy fogalmazott: a holding megalakulásakor a racionális és ésszerűbb működést tűzte ki célul a korábbi fenntartó megyei önkormányzat, e célokból azonban nagyon kevés valósult meg. A városi elnök szerint felvethető a felelőssége azoknak, akik ebben az időszakban rengeteg információval rendelkeztek a szervezet működéséről, vagyis személyesen a megyei közgyűlés elnökének és a gyógyintézmény felügyelőbizottsági elnökének. A szocialista politikus hozzátette: a megyében tizenöt fideszes országgyűlési képviselő van, akik az elbocsátással kapcsolatban "mélyen hallgatnak."
    
Az MSZP azt kéri a kormánypárti képviselőktől, hogy az Országgyűlésben hallassák a hangjukat a döntésről, a létszámleépítéssel kapcsolatos döntést pedig vizsgálja felül a holding vezetése - hangsúlyozta Nagy László. Az MSZP városi elnöke ugyanakkor rámutatott: a megyének nemcsak a munkanélküliség miatt van óriási szüksége a kórházak önállóságának megtartására, hanem amiatt is, mert az egészségügyi ellátás színvonala az egészségügyi dolgozók mellett a háttérszolgáltatásban tevékenykedők munkájától egyaránt függ.

Dévényi József a párt helyi alelnöke elmondta, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen mértékű elbocsájtás Nyíregyházán. A vezérigazgató azt mondta, hogy takarítókat, műszakisokat, pénzügyeseket, informatikusokat, kontrollingosokat bocsájt el. Ők tényleg 541-en lennének? Vagy a vezérigazgató szemrebbenés nélkül hazudik? Póker arccal mondta bele a pesti nő a kamerába a kirúgásokat. De ha igazat mond, akkor ezt a munkát ki fogja elvégezni? Mert, hogy valakinek el kell végezni az biztos. Kiadják vállalkozásba? Önök szerint kihez közelálló cégeknek? Én már azon sem lepődnék meg, ha ezt is a Közgép csinálná…
 

Jeszenszki András a párt helyi alelnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Jósa András Kórház 2007-ben „Az év kórháza” volt és Minőségdíjat is kapott. A korábbi valóban sikeres igazgató Gönczi Ágnes azóta ma az ország egyik legnagyobb kórházát szolgála szaktudásával. Szakemberekre már nincs szükség csak pártkatonákra? Jelenleg 541 dolgozó, 541 család veszíti el a megélhetését egyszerre. Közben a Holding vezetése határozottan vetít elő valótlan munkahely ígéreteket a Raiffeisen Banknál és a Lego gyárban. Az előbbi már lezárult, folyik az ügyfélszolgálati dolgozók képzése; az utóbbi pedig csak évek múlva indítja el a munkaerő bővítést leendő új gyárában.

A sajtótájékoztatót követően a párt a kórház előtt néma demonstrációt tartott, melyen mintegy kéttucatnyian jelentek meg.