mszp.hu | Belföld
2021. december 08. 13:27

Völner-ügy: a jéghegy csúcsa lehet

Völner-ügy: a jéghegy csúcsa lehet
Ilyen botrány még nem történt: ilyen magas rangú kormánytagot még soha nem vádoltak meg ilyen cselekedettel; ez a jéghegy csúcsa lehet – mondta a Völner-ügyről Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában szerdán.

Súlyosbító kategória, hogy a vád szerint Völner bűnszövetségben és hosszú időn keresztül, folytatólagosan fogadott el vesztegetési pénzt; a vád azt mutatja: „itt valami nagyon komoly dologról van szó, amit már nem lehetett eltussolni” – mondta Mesterházy.

Völnernek nemcsak az államtitkárságról, hanem a parlamenti képviselőségről is le kell mondania, de vállalnia kell helyettese tetteiért a politikai felelősséget Varga Judit igazságügyi miniszternek is – hangsúlyozta.

„Magyarul le kéne mondania az igazságügy-miniszternek is” – tette világossá.

Mint mondta, százmilliós nagyságrendű összeget is kitehet az alkalmak számától függően az az alkalmanként 2-5 millió forintos vesztegetési pénz, amit Völner állítólag elfogadott, és „Varga Juditnak is van ebben felelőssége”, mert „felvetődhet, hogy osztoztak ezen a pénzen”.

Rámutatott: a fideszesek gondolkodását továbbra is hatalomtechnikai megfontolások határozzák meg, „most már nem tudom, hányadik (...) ilyen gyanúsított képviselővel tartják fönn a kétharmadot”, hiszen Boldog István és Simonka György fideszes országgyűlési képviselőkkel szemben is van eljárás, Völnerrel együtt „három fideszes képviselőről beszélünk”.

Ha ezt levennénk a fideszes parlamenti többségből, és új választást írnának ki ebben a három fideszes körzetben, lehet, hogy az ellenzék ezeket már most megnyerné, és akkor teljesen más parlamenti arányok alakulnának ki – mondta Mesterházy.

„Ha most ilyen nagyon büszke Szíjjártó Péter magára meg a kormányra, be kéne vállalják ezt itt a jogállamiság nevében” – mondta Mesterházy, kormánytagok magyar jogállamiságot dicsérő nyilatkozataira utalva.

Rámutatott: Völner pénzért állítólag ügyeket intézett el a Végrehajtói Kar vezetőjének, mely testület például a kilakoltatásokkal foglalkozik, nagyon sok ember életét megkeseríti „és néha eléggé brutálisan léptek föl devizahitelesek, adósok esetében”. Vizsgálni kell, „vajon ez a korrupció kiterjedt-e esetleg ezekre a végrehajtásokra”.

De Varga nemcsak a végrehajtási ügyek intézését ruházta át Völnerre a kezdetektől fogva, hanem a lehallgatások engedélyezését is, amit nem tehetett volna meg, mert nincs rá jogi alap – mutatott rá a képviselő.

Amikor a Parlamentben erre Mesterházy rákérdezett, Varga helyett Völner válaszolt neki, illetve „inkább nem válaszolt”: „nem tudták megmondani pontosan, hogy mi a jogi alapja annak, hogy nem a miniszter írta alá” az engedélyeket.

Lehet az ügynek olyan aspektusa is, hogy „a Pegasus-ügy kapcsán megpróbálják elvitetni a balhét a miniszterhelyettessel” – vetette fel Mesterházy.

Varga egyébként továbbra is menekül a kérdések elől Pegasus-ügyben, „vagy elrohan, vagy hallgatásba burkolózik” – mondta.

Azt javasolta: először is az ellenzék kezdeményezze az igazságügyi bizottságban az igazságügyi miniszter meghallgatását; ez egyszerűbb megoldás, mint külön parlamenti vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezése, hiszen „még soha a Fidesz semmilyen vizsgálóbizottság felállítását nem támogatta semmilyen ügyben” – mondta.

Kapcsolódó párttagok