2012. március 09. 09:31

Volt egyszer egy Kossuth-szobor...

„A tervezett főtér helyén az összes közművet cserélik majd, ezért a Kossuth-szobrot elvitték…” − adta hírül 2011. december végén a közpénzből fenntartott, de a Fidesz pártlapjaként funkcionáló helyi hírharsona. Most, amikor a március 15-i ünnepségre készülünk, „természetesen” se Kossuth-szobor, se közművesítés, csak egy újabb hazugság.

Mi okból kellett vajon télvíz idején annyira sietősen eltüntetni a szobrot? Kit zavart Orosháza első díszpolgára, a 19. század egyik legnagyobb magyar gondolkodója, az 1848-as szabadságharc egyik szellemi vezére? Milyen „mélyépítésről” beszéltek a fideszes városvezetőink, amikor máig egyetlen kapavágás sem történt a területen? Most éppen milyen hazugsággal fognak előjönni?

Az MSZP 2010 kora őszén ott, a Kossuth-szobor lábánál indult neki az önkormányzati választásnak. Vallottuk és valljuk most is: Kossuth Lajos egész életével, tetteivel, bátorságával a legnagyobb elődeink közé emelkedett. Kérdezzük: a Fidesz miért a Polgármesteri Hivatal lépcsőjére állt ki annak idején? Ők mit akartak akkor a helyszínválasztásukkal üzenni az Orosháziaknak?

Meg sem kísérelünk az eddigi és ez utáni fideszes hazugságáradatra válaszolni. Mondatonként tudnánk cáfolni. („A szobrot a restaurálása miatt kellett elszállítani.” 2002-ben a szocialista városvezetés idején teljes felújításon esett át a szobor és a talapzata is, és már akkor olyan szakvélemény született, mi szerint a szobor jó állapotban van. „A szocialisták is megszavazták 2009-ben a szobor áthelyezését.” Nem igaz. A főtér pályázatát támogattuk, és mindig is elleneztük a szobor bármilyen áthelyezését bárhova. Stb.)

Egy dolog tény: decemberben azt nyilatkozták, hogy az idei március 15-i ünnepség a Művelődési Ház előtti Petőfi-szobornál lesz. Nem is csodálkozunk rajta, hogy ebben sem mondtak igazat.

Teljes összevisszaság, koncepciótlanság, a tehetetlenséget leplezni akaró hazudozás, kocsmastílus, és az egészet kiszolgáló lakáj(köz)média. Ezzel az egy konkrét példával arra akartunk rámutatni, hogy sajnos ugyanez folyik ebben a városban „nagyban”. Így nem lett fedett uszodánk (lemondtak 750 millió forint megnyert pályázati forrásról), így nem tudunk a közintézményeink fűtésén és melegvíz-ellátásán takarékoskodni (lemondtak 650 millió forint megnyert pályázati forrásról), mint ahogy nem támogatták − több alkalommal név szerint is! − a rászoruló 65 év felettiek szemétszállítási díjának elengedését, de ugyanígy nem támogatták azt sem, hogy a kórházi dolgozók bérkiegészítésére 25 millió, a törzsgárda jutalmakra pedig 30 millió forintot fordítsunk az általuk javasolt „0” Ft-tal szemben. A bajba jutott családok megsegítésére szánt 15 millió forintos válságalap-javaslatunkat szintén leszavazták.

A Kossuth-szobor hűlt helye szimbolikus: Dancsó József és a fideszes városvezetés rombolásának és hozzá nem értésének mementója.

MSZP Orosházi Szervezetének elnöksége