Népszava
2012. június 20. 09:54

Vonzóvá akarja tenni a részvételt az MSZP

Miközben a Fidesz továbbra is csak lebegteti, hogy valójában milyen választási eljárási törvényen dolgozik "boszorkánykonyhájában", az MSZP szakértői műhelybeszélgetéseken vitatják meg a javaslatokat.

Tegnap, az első találkozón a kötelező választási részvételről szóló, Molnár Zsolt nevéhez fűződő múlt heti javaslat volt terítéken.

Az MSZP budapesti elnöke, országgyűlési képviselője ismét hangsúlyozta: nem a bármely pártra való szavazat leadását, hanem a szavazókörökben való megjelenést szeretnék ösztönözni ezzel az ellenjavaslattal, amely a Fidesz elnökségéből kiszivárgott előregisztrációs elképzeléssel szemben nyújthat alternatívát. Mint mondta: a kormánypárt által kitalált "intellektuális cenzus" az általános választójog elfogadhatatlan csorbítását jelentené, a szocialisták viszont a minél nagyobb arányú részvétel elérésében érdekeltek.

A műhelyvitán résztvevők a távolmaradással járó szankciók bevezetésének esetleges népszerűtlensége miatt fogalmaztak meg aggályokat. Molnár a vitában kiemelte: nem pénzbíráságot vagy más szankciókat javasolnak, sokkal inkább olyan pozitív ösztönzők kidolgozása a céljuk, amelyekkel az állampolgároknak nemcsak véleményük kifejezése, hanem más miatt is "megérné" elmenni választani. Magyarán a részvételt "jutalmaznák", például az állampolgári tudatosságot díjazó extra pihenőidővel, adókedvezményekkel - magyarán minden korosztálynak, társadalmi csoportnak specifikus kedvezményekkel.

NÉPSZAVA-információ /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=561902