mszp.hu | Belföld | Európai Unió migráció
2017. október 05. 16:05

Szanyi Tibor: Az EP az októberi uniós csúcstól hatékony döntéseket vár a migráció kezelése és az Unió egységének helyreállítása terén

Az Európai Parlament tagjai eheti strasbourgi plenáris ülésükön megvitatták az Európai Bizottság és a Tanács vezetőivel az uniós állam- és kormányfők október 19-20-i ülésének témáit, amelyek közül kiemelkedik a migrációval kapcsolatos intézkedéscsomag. Számos európai képviselő megfogalmazta reményét és elvárását, hogy ez a csúcs végre meghozza az ügyben régóta várt áttörést: konkrét döntéseket a migrációs hullám kezelése, a leginkább érintett tagállamok tehermentesítése, valamint egy működőképes, hatékony új Európai Menekültügyi Rendszer létrehozása érdekében.
Hasonlóan nyilatkozott a magyar szocialista Szanyi Tibor is, aki azonban kétségeinek is hangot adott: „Úgy érzem, az EU mérvadó részében mostanra összeállt a politikai akarat a migrációs nyomás hatásos, egyben humánus kezelésére. Ugyanakkor kissé szkeptikus is vagyok, mert tény, hogy van olyan tagállami kormányfő - elsősorban Orbán Viktor - aki nyíltan e közös európai rendszer, s ezzel egy újabb európai csúcs sikerének meghiúsítására törekszik. Képviselőtársaimmal együtt emlékeztettük az európai vezetőket arra, hogy Orbán éppen most kezdi újabb, konzultációnak álcázott hazugságkampányát a magyar lakosság körében. A menekültek ellen uszít, s az európai intézményeket, a Bizottságot, sőt az európai törvényhozás tagjait is azzal vádolja, hogy egy obskúrus terv végrehajtói, amelynek alapján Soros bérenceként illegális migránsok millióit telepítenék kontinensünkre, hogy szándékosan megsemmisítsék kultúránkat és értékeinket.”
 
A magyar képviselő elmondta, hogy úgy érzékeli, az Unió vezetői már kezdik felfogni, hogy mindez sajnos nem egy abszurd tréfa, hanem egy tagállam kormánya által közpénzen, politikai, választási céllal folytatott irracionális, idegen- és EU-ellenes gyűlöletkampány. Döbbenten figyelik, hogy a magyar társadalmat bomlasztó méreg máris hat, a hatalom által szított gyűlölet helyi szinten legálisan befogadott menekült családok elüldözésében, segítőik elleni atrocitásokban ölt testet.
 
„Éppen emiatt voltam kénytelen az uniós csúcsra való felkészülés vitájában is azzal szembesíteni az EU intézmények vezetőit, hogy az Unió az orbáni őrülettel szemben jobbára magára hagyja a magyarok normálisan gondolkodó többségét: A Bizottság elnöke továbbra is a józan párbeszédben, a meggyőzésben hisz, egy végtelenül cinikus és gátlástalan Orbánnal szemben. Az Európai Tanács pedig, ha ezúttal sem érvényesíti a közösség teljes súlyát és meghatározó vezetőinek befolyását, saját döntéseit, egységét és tekintélyét - végső soron közös európai jövőnket - ássa alá. Számos képviselőtársammal együtt, meggyőződéses európaiként és magyar demokrataként őszintén remélem, hogy az októberi csúcs ezen a téren is áttörést hoz” - tette hozzá Szanyi Tibor.