mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 31. 09:42

Zárjuk be a kiskapukat a szabálytalanul parkolók előtt!

Zárjuk be a kiskapukat a szabálytalanul parkolók előtt!
Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója törvényjavaslatot nyújtott be, amely megakadályozná, hogy a szabálytalanul parkolók kibújjanak a felelősségrevonás alól. A parlamentnek benyújtott javaslat objektív felelősséget írna elő, és pontosítaná a közigazgatási bírság kérdését, ez pedig bezárná a kiskapukat a szabálytalankodók és a bírságot be nem fizetők előtt – erről beszélt csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján a politikus.
Molnár Zsolt júniusban javaslatot tett a kerékbilincs elavult intézményének megszüntetésére. Érvelése szerint a digitalizáció miatt ma már nincs szükség a kerékbilincsre. 
 
„A Magyar Szocialista Párt folytatja azt a sorozatot, amelyet a közlekedésrendészet és a közbiztonság területén elindított, olyan törvényjavaslatokat nyújtunk be, amelyek adott társadalmi problémákra azonnali, kézzel fogható válaszokat adnak.”
 
A múlt héten a pártigazgató a Btk. módosítására tett javaslatot, szigorítva a közúti veszélyeztetés esetét. Most pedig, a nyári egyeztetések után, a kerékbilincs megszüntetésével párhuzamosan, az objektív felelősség és a közigazgatási bírság alkalmazhatóság kérdését terjeszti az Országgyűlés elé azokban az esetekben, amikor szabálytalan parkolásról beszélhettünk, de eddig kitudtak bújni a felelősségre vonás alól az elkövetők, azonban ha az objektív felelősség és a közigazgatási bírság kérdése bekerül a törvénybe, akkor bezárja a kiskapukat a szabályszegők előtt. 
 
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kerékbilincs felett eljárt az idő, túlzott korlátozását jelenti a tulajdonjognak. A 90-es években még volt értelme, segítette a bírságok behajtását, de ma már, a digitalizáció, a nyilvántartások, végrehajtási eljárások miatt feleslegessé vált. „Ma már, aki nem fizet bírságot, azon behajtják” – mondta.
 
A Molnár Zsolt által korábban benyújtott javaslat azt is tartalmazza, hogy a behajtott bírságokból 50-50 százalékban részesüljenek az önkormányzatok és az állam. A közterület-felügyelők ugyanis számos adminisztratív terhet vállalnak, azonban a jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok nem részesülnek a bírságokból. Ezen változtatni kell.

Kapcsolódó párttagok