2012. augusztus 03. 14:51

Zavar az erőforrásban

A nyár melegében hirtelen nyugdíjszakértővé vált Révész Máriusz ma megjelent mondatai az utolsó kijelentésig ellentmondanak az erőforrás minisztérium néhány napja kiadott nyilatkozatának.

Vajon ki csinálja a szociálpolitikát Magyarországon? Révész Máriusz és a Fidesz? A nyugdíjügyekért felelős szaktárca? Mindkettő? Egyik sem?

Révész Máriusz a mai interjújában nyilvánvalóan a Fidesz-frakcióban népszerű nyugdíjelképzeléseket ismerteti. Kár, hogy mindezt „elfelejtette” egyeztetni az Emberi Erőforrások Minisztériumának minapi közleményével, amely a révészi észrevételekkel szöges ellentétben áll.

Ezek után azért felmerül a kérdés: ki csinálja a szociálpolitikát Magyarországon? A kormánypártok vagy a kormány? Mert nyugdíjügyben az elmúlt időszak ötletbörzéje után már csak azt tudjuk biztosan, hogy semmit nem tudunk biztosan, illetve azt látjuk, hogy a kormány képtelen eltakarítani és újjáépíteni az általa összedöntött nyugdíjrendszer romjait.

Mi a magunk részéről nem támogatjuk, hogy például a gyermekvállalás adja a majdani nyugdíjszámítás egyik alappillérét. Jó lenne azonban, ha a kormány végre eldöntené, miként kívánja újjáépíteni azt a nyugdíjrendszert, amelyről Orbán Viktor az újraválasztása előtt még elismerően nyilatkozott, ám amelyet az elmúlt két évben sikerült a földig rombolnia.

Javasoljuk ezért a kormánynak és kormányt támogató pártoknak, hogy az egymásnak teljesen ellentmondó nyugdíjelképzeléseiket ezentúl egymás között, és ne a sajtóban vitassák meg, tovább borzolva ezzel a jelen és a jövő nyugdíjasainak már így is komolyan próbára tett idegeit.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja

U.i.: Addig is, amíg a végeredmény megszületik, nyugodt szívvel állítsák vissza a korhatár alatti nyugdíjak válogatás nélküli felszámolását, a rokkantnyugdíjak megszüntetését, valamint az egyéni emberi erőforrásokat emberhez méltó módon feltérképező felülvizsgálati rendszert.