Zöld lámpa az „Európa Turisztikai Fővárosa” programnak: 2018-ban már meg is lehet az első díjazott

Nagy többséggel az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülése is támogatta azt a kísérleti projektjavaslatot, amelyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Renaud Muselier francia néppárti politikus közösen jegyez. A képviselők kezdeményezésének célja, hogy - az Európa Kulturális Fővárosa címhez hasonlóan – hozzák létre az „Európa Turisztikai Fővárosa” elismerést is, ezzel segítve a turisztikai szektorban rejlő lehetőségek kiaknázását és az európai turizmus stratégiai fejlesztését.

Az EP pénzügyi szakbizottságának legutóbbi ülésén megszavazták, hogy a 2017-ben megvalósításra kerülő programok között az Ujhelyi-javaslat is szerepeljen, költségvetésként pedig 2,5 millió eurós, azaz több mint 750 millió forintos költségvetést rendeltek hozzá. A programnak az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülése is zöld lámpát adott, így megkezdődhet az elismerés pontos feltételrendszerének kidolgozása.
 
Ujhelyi a plenáris döntést követő szakmai egyeztetések során kezdeményezte egy intézményközi egyeztető testület felállítását, amelynek tagjait az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága és a turisztikai szervezetek képviselői adhatják. „A legfontosabb cél, hogy a program előkészítése során minél szélesebb kör bevonásra kerüljön és minden szakmai és politikai szempontot meg lehessen jeleníteni. Az első díjak odaítélése 2018-ban várható” - fogalmazott Ujhelyi.
 
Az MSZP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: fontos siker és eredmény, hogy az Európai Parlament is áldását adta a javaslatra, ez a turisztikai szektor és a regionális együttműködésben gondolkodó európai városok, így a programban várhatóan résztvevő magyar települések és turisztikai vállalkozások számára is nagy lehetőség. Ujhelyi emlékeztetett rá, hogy a turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, amely közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt teremt. A szocialista EP-képviselő hozzátette: az „Európa Turisztikai Fővárosa” cím elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia majd a pályázó városoknak, illetve régióknak.