2011. március 23. 13:08

Zöld út a szerződésmódosításnak

Az EP - az Európai Bizottság tagjainak jelenlétében - megvitatta az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtöki csúcstalálkozójának legfontosabb témáit is. A tagállamok a tavaly decemberi Európai Tanács ülésén állapodtak meg, hogy a közös európai fizetőeszköz védelmét szolgáló, úgynevezett állandó stabilitási mechanizmus létrehozása érdekében módosítják az uniós alapszerződéseket. A ma elfogadott jelentés tartalmazza az Európai Parlament álláspontját a szerződésmódosításról.


A Parlament alkotmányügyi szakbizottságának alelnökeként dr. Gurmai Zita jelezte: a szakbizottság alapvetően elégedett a módosításokkal, melyekről a többi uniós intézménnyel folytatott tárgyalásokon sikerült megegyezni. "Sikerült garantálni, hogy az állandó stabilitási mechanizmus terén - a közösségi módszer szellemében - az uniós intézményeknek nagyobb beleszólása legyen, és azt ne csak kizárólag a tagállamok egymás közötti alkui alakíthassák. Ez különösen annak fényében jelentős eredmény, hogy egy alapvetően kormányközi folyamatról van szó" - mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a Parlamentnek sikerült a legtöbb kérdésben érvényesíteni az álláspontját.

 Az intézmények közötti tárgyalások eredményeképpen világosabban meghatározásra került az egyes intézmények, így a javaslattételért és ellenőrzésért felelős Európai Bizottság, szerepe. A megállapodás értelmében az Európai Bizottság és a Tanács vállalta, hogy rendszeresen konzultálnak a képviselőkkel, bevonva ezzel a Parlamentet a folyamatba. A szabályok így már garantálják, hogy a mechanizmus alkalmazása átlátható legyen és illeszkedjen az EU többoldalú ellenőrzési keretrendszerébe.

 A szerződésmódosításról formálisan várhatóan a hét második felében megrendezésre kerülő csúcstalálkozójukon döntenek az EU állam- és kormányfői. Ezt követően mind a 27 tagállamnak ratifikálnia kell az módosításokat, amelyek a remények szerint 2013. január 1-jén lépnek életbe.