2011. március 06. 10:01

Zöld utat a zöld gondolkodásnak!

Kivártuk, megkaptuk, csalódtunk. Nagyjából így lehetne értékelni a kormány keddi bemutatóját.

A miniszterelnök-helyettes és a nemzetgazdasági miniszter hosszasan ismertetett egy tervet, amely végső soron nem volt más, mint a későbbi bejelentések bejelentése. Közben a kiszivárgó intézkedésekből leszűrhető: megszorítások jönnek. Már az Economist is cikkezik arról, hogy Magyarországon tiltás alá eső kifejezés ma a megszorítás, pedig világos, hogy ami történik: az nem más. Jó lenne, ha a kormány megértené: nem a szavakkal van baj, hanem azzal, hogy összekeveri a szavakat a tényekkel.

Az elmúlt hetekben a parlamentben és másutt is a kormány kétségbeesett tiltakozással reagál, amikor kimondjuk a megszorítás kifejezést, és rögtön az MSZP-t támadja. Miért is? A Fidesz politikusai nagyon jól tudják, nem mondtak igazat éveken át a választóiknak.

Mi, szocialisták készek volnánk támogatni az ésszerű takarékossági intézkedéseket, ha látnánk ezek értelmét. Ha a legjobban keresőknek juttatott kedvezmények árát nem ki a közepes jövedelműek és a szegények utolsó filléreivel fizettetnék meg. Nem lehet több terhet rakni azokra, akik már nem bírnak többet elviselni, mert ők - védtelenek. A kormány ne hazudjon! Nevezze nevén a dolgokat, saját politikájának természetét is beleértve. Ezek az úgynevezett strukturális reformok, amelyek valójában megszorítások, a kormány által ütött költségvetési lyukak betömésére kellettek és arra szolgálnak - ismét igazságtalanul.

Csalódás a kormány terve azért is, mert nem látszik a jele annak, hogy a jövő felé fordulna. A gazdasági válság leküzdése mindannyiunk érdeke. Miként az is, hogy a válság közben átgondoljuk a gazdaságról és a társadalomról alkotott nézeteinket. A kormányfő nagy kedvvel beszél arról, miként újul meg a világ, de mintha e téren is csak a hatalmi politikát észlelné. Megpróbál úgy tenni, mintha Kína, India, Brazília pályáján játszana, holott még tágabb hazánkban, az Európai Unióban is marginalizálódott. Közben pedig nem veszi észre, hogy a világpolitikai álmodozás helyett nagyon hasznos lépéseket tehetne Magyarország érdekében.

A kormányprogramban nagy volumenű lakásfelújítási program indulása is szerepel, amely összekapcsolódik az energiatakarékos zöld technológiák széles körű használatával. A Terv kevés számot tartalmazott az oldalszámoktól eltekintve, de itt konkrét volt: nyolcvanezer munkahelyet remélt ettől a programtól. Meglepő kijelentést teszek: e programhoz a kormány megkapná az MSZP támogatását. Sajnos ebből az egészből nem valósul meg semmi. Még a mi időnkben elindított panelprogram is vesztegel, ha ugyan ki nem múlt véglegesen.

A zöld politikának óriási esélye lenne Magyarország energiafüggőségének csökkentésében. A gazdaság zöld megújítása meghatározhatná a felsőoktatás átalakítását, a kutatás-fejlesztés politikáját. Ennek jegyében kellene átgondolni az adópolitikát, a fejlesztési stratégiákat. Úgy gondolom, ez igazi baloldali politika, egyúttal alapvető nemzeti érdek.

Miközben a kormány nagyot álmodik, és még nagyobbat mond, a világ, meg a valóság elmegy mellette. Ez több mint bűn. Ennek előbb vagy utóbb - Magyarország a kárvallottja lesz.