mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. szeptember 06. 23:31

Zöldebbek, szolidárisabbak és jutalékmentesek lesznek a baloldali önkormányzatok

Zöldebbek, szolidárisabbak és jutalékmentesek lesznek a baloldali önkormányzatok
A baloldali önkormányzatokban nem állnak le a településfejlesztések, de másmilyenek lesznek, mint most: zöldebbek, szolidárisabbak és jutalékmentesek – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteken.
„A beruházásoknál nem kell jutalékot fizetni Mészáros Lőrincnek." Most „sajnos azt tapasztaljuk, hogy minden beruházásnál a túlárazás hasznát Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanja gyűjti be” – mondta a pártelnök a Baloldali Önkormányzati Társulás tanácskozása után, melyen Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével baloldali településvezetőkkel, önkormányzati képviselőkkel és képviselő-jelöltekkel beszélgettek.
 
Bár a Fidesz azzal riogat, hogy az ellenzéki települések forráshiányosak lesznek, az Európai Unió lehetőséget ad arra, hogy a települések, vagy azok szövetségei közvetlenül jussanak EU-s forráshoz. Így azt a pénzt, ami az EU-ból érkezik, arra lehet használni, amire az európai döntéshozók szánták  – mondta Tóth. 
 
„A baloldali önkormányzás azzal kezdődik, hogy az önkormányzás nem a helyi képviselők kiváltsága, hanem a településeken élő emberek demokratikus joga” – hangsúlyozta.
 
Épp ezért a társadalmi párbeszéd új intézményeit fogják kiépíteni, bevonva a helyben élőket az önkormányzásba, és a helyi munkavállalói érdekképviseleteket, a dolgozókat az önkormányzat gazdaságpolitikai, gazdaságfejlesztési elképzeléseinek kidolgozásába.
A baloldali önkormányzatoknak kiemelt feladata a szolidaritás és a szociális ellátás az időgondozástól a fiatalok megsegítéséig, hogy helyben enyhítsék a kormány által okozott társadalmi szakadék hatásait.
 
Lehetőségeikhez mérten segíteniük kell a szabad oktatást, a tudáshoz való szabad hozzáférést, az egészségügyi ellátások fejlesztését. 
 
Mert bizony, lehet, hogy a helyi új képviselőknek vagy polgármesternek azt kell majd mondani a sportegyesületnek, hogy a harmadik edzőcsarnokot nem fogjuk megépíteni, hanem CT-t fogunk vásárolni, ahogy azt a XIII. kerületben megtették” – mondta.
 
Meg kell teremteni a szabad médiát: ami a település számára fontos, jusson el az ottani emberekhez, és senki se féljen elmondani a véleményét. 
 
S ha szűkösen is, lehetősége van a baloldali önkormányzatoknak várostervezéssel, közlekedésszervezéssel tenni a tiszta levegőért, a klímavédelemért is. 
 
„Mi azt szeretnénk, hogy az emberekről szóljon a helyi közélet. Ne a nagypolitikáról, hanem az ott élő emberekről. Hogy a hatalom emberei helyett az emberek hatalma” arasson győzelmet azokon a településeken, ahol most lehetőséget kap az ellenzék, benne a Magyar Szocialista Párt – mondta.
 
Elmondta: az MSZP következetesen végigvitte azt a stratégiát, hogy az önkormányzati választások elsődleges célja a fideszes kiskirályok leváltása és a települések felszabadítása, és minden más másodlagos. Ennek is köszönhető, hogy a fővárosban mind a 23 kerületben és a főpolgármester személyében is létrejött az ellenzéki pártok együttműködése. A 23 megyei jogú városban 21-ben indulnak közös jelöltek, a 10 000 fő feletti településeken 89 helyen állapodott meg az ellenzék,  és a 10 000 fő alatti településeken is több helyen együttműködésben törekszik arra, hogy „az adott település újra szabad legyen”.
 
Mi szolgálni fogjuk a helyben élő, a városokban, településeken, községekben élő választókat, az ott élő embereket – mondta.
 
Karácsony Gergely azt mondta: voltaképpen az utca követelte ki, hogy az ellenzéki pártok közösen adjanak alternatívát a változást akaró embereknek. Most nemcsak új politikát, hanem szolidárisabb, zöldebb programot írtak, olyat, amivel a településeken orvosolni tudják a károkozást, amit az elmúlt 9 év kormányzása az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban mutatott.
 
 
 
 
 
 

Kapcsolódó párttagok