mszp.hu | Tasó László
2016. július 11. 14:48

Zörög a haraszt, pedig még a szél sem fúj?

Tasó László, aki húsz évig volt Nyíradony városvezetője, jelenleg a Fidesz-kormány közlekedéspolitikai államtitkára az elmúlt hetekben ismét a lapok címoldalára került. Mindezt nem a köz szolgájaként végzett munkájával, hanem zavarosnak tűnő ügyeivel, a vagyonnyilatkozatában közölt adatok valószínűsíthető hiányosságaival érte el. A híreket olvasva azt gondoltuk, hogy államtitkár úr érdemben fog válaszolni, s tételesen cáfolja majd a megjelenteket. Véleményünk szerint minderre eddig nem került sor.
Tasó úr a tőle már megszokott módon "gátlástalan karaktergyilkossági kísérletről" írt, úgy állította  be a történteket, hogy az része az ellene és családtagjai ellen folyó - ahogyan fogalmazott - "üldöztetésnek". A legnagyobb közösségi oldalon található bejegyzése szerint: "A lejárató célú írás a tények tudatos eltorzításával, vélhetően politikai megrendelést teljesítve törekednek rossz színben feltüntetni." Számunkra érthetetlen módon még a magyar focit is példaképpen hozza fel, ami elég csűrcsavaros észjárásra utalhat. Nem maradt el természetesen a "büntetőfeljelentéssel és a helyreigazítási perrel" történő fenyegetése sem.
 
Ha nem csal az emlékezetünk államtitkár úr nem volt ilyen bátor, amikor a Debreceni Járásbíróságon ellene, rágalmazásért és becsületsértésért indított perben nem állt ki az esetleges igaza mellett, hanem gyáván a képviselői mentelmi joga mögé bújt. Fügefalevélnek használva azt az igazság elkendőzésére, pedig kérhette volna, hogy a parlament függessze fel a mentelmi jogát. Nem tette ezt, biztosan jó oka volt rá.
 
Úgy látjuk,  lassan Orbán Viktornak is terhessé válhat Tasó államtitkár úr személye, legalábbis ezt jelzi, hogy egy új tisztséget létrehozva, Lázár úr bizalmasának mondott Homolya Györgyöt , a közlekedési ügyek kormánybiztosának nevezték ki. Ezzel véleményünk szerint Tasó urat, a miniszterelnök úr  gyakorlatilag gyámság alá helyezte. Marad a hangzatos funkció, a szolgálati kocsi, naponta vághat át majd nemzetiszínű szalagokat, de valódi döntési kompetenciája, az ezermilliárdos fejlesztési csomag felett valószínűleg nem lesz.
 
Vagyonnyilatkozata szerint is, Tasó László, a főnökétől eltérően igen tehetős ember, szép vagyont halmozott fel az eddigi politikai pályafutása alatt. Azt gondoljuk, a választókerületében élőknek -akik nagy része közel sem gyűjtött vagyont--joguk van tudni, hogy államtitkár úr, illetve   a közvetlen hozzátartozóinak a vagyonosodása jogszerű volt e, megfelel e a vagyonnyilatkozata a valós anyagi helyzetének, politikusként legálisan rendelkezhetett e, a család  mai ingatlanvagyonának a felhalmozásához szükséges összeggel. Joguk van azt is tudni, hogy Tasó úr vajon visszaélt e hivatali helyzetével, amikor a 471-es út melletti területen az elmúlt években bővítették a családi vagyont, illetve amikor az útfelújítás kezdete előtt  a nyíradonyi képviselő testület előtt személyesen megjelenve kérte egy régebben tulajdonában levő földterület belterületté nyilvánítását. Azt gondoljuk, hogy Tasó László tényleges vagyoni helyzete, a fentiek tisztázása mellett, csak akkor ismerhető meg, ha nyilvánosságra hozza feleségének a vagyonnyilatkozatát is. 
 
Bízunk abban, hogy államtitkár úr nem az "zelmúltnyóc" évre mutogat vissza válaszában, hanem észrevételeinkre, kérdéseinkre, felelős közszolgaként, érdemben, a kormány tagjaként legjobb tudása szerint," előre megfontolt szándékkal" hitelesen és őszintén válaszol. 
 
Nyíracsád, 2016.július 11
 
Moczok Gyula,
az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz. választókerületi szervezetének elnöke