2012. május 16. 13:33

Zsarol és cinikus a Fidesz

Czomba Sándor felháborító cinizmussal örvendezett azon, hogy a vállalkozók a kiegészítő bérkompenzációs pályázati lehetőségek alig harmadára tartottak igényt.

Különösen alávaló káröröm ez akkor, amikor a hazai vállalkozók döntő többsége forráshiánnyal küzd, a gazdasági növekedés hiánya miatt legalábbis óvatos, de inkább alapvetően nem mer olyan, az Orbán-kormány által megszabott pályázati feltételeket a nyakába venni, amelyek számára vállalhatatlanok.

Ezzel azonban nem csak a vállalkozások, hanem leginkább a munkavállalók sorsa nehezül, hiszen ezek a vállalkozások nagy valószínűséggel nem fogják a bérkompenzációt végrehajtani. Ezzel Czomba Sándor úr az Orbán-kormány nevében nagyjából beleröhögött a dolgozók - és a munkaadók - arcába.

Az Orbán-kormány előre kitervelten olyan kritériumokhoz kötötte a pályázati feltételeket, hogy azt a munkaadók igen csekély része legyen képes teljesíteni. Így közvetve megakadályozta a munkavállalók bérkompenzációjának teljesülését, amit ezzel az aljas húzással áthárít a munkaadókra. Mindeközben azzal nehezíti a vállalkozások működését, hogy az állami tendereken szinte kizárólag fideszes "haveroknak" ad esélyt a nyerésre.

Marad a piac, azonban az Orbán-kormány működésének, gazdaság- és külpolitikájának köszönhetően egyre romlanak a piaci feltételek egy magyar vállalkozás számára. Az már külön arcátlanság, hogy az Orbán-kormány alig 21 milliárd forintot kínált fel kiegészítő bérkompenzációra, ami töredéke a valós bérkompenzációs igénynek.

Teljesen érthető, ha a vállalkozók tiltakoznak az Orbán-kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának nyilatkozata és a kormány intézkedése ellen. Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy fejezze be a vállalkozásokat és a munkavállalókat sújtó intézkedéseiket és olyan pályázatokat írjanak ki, melyek vállalhatók minden érintett számára! A munkavállalók eleget szenvedtek már, nem lehet további terheket rakni rájuk.

Gúr Nándor,
az MSZP alelnöke,
az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke