2011. december 09. 15:00

Zűrzavar a megyei közgyűlésen

„Stikában”, rejtve adta át a Közgyűlés Fideszes többsége a Fejér Megyei Önkormányzat ingó és ingatlanvagyonát, valamint a mintegy 1700 alkalmazottját az államnak.

Az átadás előzménye, hogy 2011.12.8. napjára a közgyűlés elnöke rendkívüli közgyűlést hívott össze, az önkormányzat hitelszerződéseivel kapcsolatos egyes technikai döntések meghozatalára. Ezen a közgyűlésen az MSZP-frakció javasolta, hogy a Közgyűlés az átadás-átvételt teljes körben, részletesen tárgyalja meg, amely javaslatot a többség elutasított. A legnagyobb megdöbbenésünkre a közgyűlés elnöke a közgyűlés berekesztését követően, a tegnapi napon telefonon, kora délután a mai nap reggel 8.00 órára magának az átadás átvételi megállapodásnak a jóváhagyására újabb közgyűlést hívott össze.

Hihetetlen, hogy a 21 oldalas, négy állami szerv (Fejér Megye Önkormányzata, a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet) közötti megállapodást nem előzte meg legalább több hetes előkészítő munka, illetve a Közgyűlés Elnökének a december 8-i közgyűlést követően „jutott volna eszébe”, hogy másnap kívánja jóváhagyatni a szerződést a közgyűléssel.

Sokkal inkább feltételezhető az, hogy a közgyűlés elnöke Azori szigeteki kiruccanása miatt nem tudott megfelelő hangsúlyt tenni a megye legfontosabb kérdésére illetve, hogy a cél a közgyűlési ellenzék kirekesztése volt.

A Guinness–rekordot jelentő 3 perces közgyűlést követően a közgyűlés elnöke még a közgyűlési döntés napján Budapestre sietett és a megállapodást aláírta (bár erről tegnap még nem tudott...).

Az MSZP a közgyűlés összehívásának SZMSZ-be ütközése miatt törvényességi eljárást kezdeményez.

Dr. Szabadkai Tamás,
frakcióvezető
MSZP-frakció Fejér Megye