Zűrzavar az egészségügyi bérek körül

Nem elég, hogy a kényszernyugdíjazás miatt az idősebb orvosok egzisztenciája mellet a kórházak, és a szakrendelések egészséges működésének biztosítása is bizonytalanná vált, hogy a háziorvosi praxisokban nincs utánpótlás, és a fiatalok külföldre menekülnek, az ígért bérrendezés is csúszhat.

Sajnos a kormányzati ígéretekkel már nemcsak a padlás van dugig tele, de az egészségügyi dolgozók hócipője is. Mert a számok kétségbeejtőek. Míg tavaly a minisztérium még 55 milliárd forintot szánt bérrendezésre, mára körülbelül 35 milliárd maradt e célra.

Jól látszik, hogy az egészségügyi béremelés egyre inkább bizonytalanná válik. Ahogy bizonytalan a béremelésről szóló egyeztetés tartalma is, hiszen arról az érintetteket még mindig nem tájékoztatták.

Az MSZP szerint mélyen megalázó, hogy éppen azok életét, akik a mienket teszik jobbá, a kormányzat ilyen kiszámíthatatlanságban tartja. Ahelyett hogy tervezhető jövőt, a szakma erkölcsi és anyagi megbecsülését erősítené, a hatalom csak kétes ígéretekkel ámítja az egészségügyi dolgozókat.

Az MSZP felszólítja Szócska Miklóst, tegye világossá, miből kívánja megoldani az ígért béremelést, tegyen egyértelmű ajánlatot a szakmai szervezeteknek, hogy felkészülhessenek az életüket döntően befolyásoló tárgyalásokra!

Garai István Levente,
országgyűlési képviselő