dr. Gurmai Zita

HAJ01 választókörzet

Sokan ismerik az esélyegyenlőség harcosaként, azt viszont kevesen tudják, hogy milyen régóta ismeri Kósa Lajost - akinek fő kihívója lesz debreceni választókerületében.

"Lajost a mai Corvinus Egyetemről, a Közgázról ismerem. Ugyanabban az évben kezdtük, csak aztán ő sosem szerzett diplomát. Nem gondoltam volna, hogy abból a jópofa Lajosból, akit az egyetemen megismertem, később egy igazi önkényúr lesz. Ezt tette vele a hatalom és a pénzéhség" - ad rövid magyarázatot Gurmai.

"Szerencsére engem arra nevelt az édesanyám, hogy szegénynek lenni sem szégyen, de tud-junk tükörbe nézni. Igaz nincs is sertéstelepe" - utal Kósa Lajos 82 éves édesanyjának sertés-telepére, amit a Népszava fedezett fel nemrég.

Gurmai mindössze 14 éves volt, amikor vasutas édesapja meghalt, ezért diáktársainak különó-rákat adott, hogy tanítónő édesanyjának segítsen. "Én vettem a húgaimnak az első farmernad-rágjukat, ami a nyolcvanas évek elején még nagy szó volt". Családjáról még azt mondja: Büszke vagyok Balázs fiamra. 2014-ben Rómában voltam, amikor egyszer csak azt hallom, hogy tüntetést szervez az internetadó ellen. Egy héttel később mar a New York Times címlap-ján volt az Erzsébet-híd a világító telefonos tüntetőkkel.

Gurmait az egyetemen kishíján "diákrektornak" választották, de ennél fontosabb eredménynek tartja, amit az egyetem Diákjóléti Bizottságának élén elért: "volt olyan, aki jogosult volt a támogatásra, de mindenki látta, hogy bundában jár be az egyetemre. Megbeszéltem vele, hogy inkább a rászorulóknak adnánk a pénzt." 1993-ban lép be az MSZP-be, ahol tagja lesz a Nő-tagozatnak, amit már 16 éve vezet. 2002-ben a Sárga sálas mozgalom vezetőjeként komoly része volt abban, hogy a biztos győztesnek tűnő Fidesz váratlanul megbukott. 2004-től 10 éven keresztül EP-képviselő. Az elsők között – 2007-ben – választják meg az év EP-képviselőjének, később pedig a neves Alkotmányügyi Bizottság első alelnökeként dolgozik. 2014-ben került be az MSZP elnökségébe, szerepe volt abban, hogy a Fidesz két országgyűlési időközi választást veszített és lebontották a kétharmadot, Salgótarján polgármesteri címét pedig megvédték a Fidesztől. „Az időközi választásokon mindig jobban szereplünk, mint a közvéleménykutatásokban. Szerintem eljött az idő, amikor a debreceniek többsége is egyér-telműen kormányváltást akar.”