Stefanik Zsolt

PES08 választókörzet

Hogyan lesz egy informatikusból politikus?

2006-ban egy egyszerű felkéréssel indult, Halásztelek polgármestere új informatikai rendszert vásárolt, amely a testületi üléseket volt köteles rögzíteni, közzé tenni, és kellett egy informatikus, aki kezeli a komplex rendszert. A következő négy évben szem- és fültanúja lettem a közösségi döntéshozatalnak, a képviselő-testület döntéseinek, és azt vettem észre, hogy kezdeti kíváncsiságom rajongássá alakult. 2009-ben megkérdezte a polgármester - aki látta az érdeklődésemet - hogy csatlakoznék-e a csapatához? Nagyon sok kétségem volt, a politikusokkal szemben van egy csomó előítélet;  mindenki a saját pecsenyéjét süti, korruptak, nem dolgoznak meg a fizetésükért, csak a pártok érdekeit képviselik, nem a választókét, ha ilyen színű akkor ezért utálják, ha olyan színű akkor azért, pozitív visszajelzés ebben a szakmában nagyon kevés, a negatív annál több, az informatikusokat még jobban is fizetik. Mi ebben a jó?

A polgármester azt válaszolta, hogy ezek az előítéletek azért vannak, hogy távol tartsák a szakmától az okos és felkészült fiatalokat! Kezdd el, próbáld ki, ebből mindig ki lehet szállni! Az ókori görögöknél megbecsülték a politikusokat, mert a tanult, tapasztalt emberek mertek véleményt alkotni a közösség dolgairól, a jó szónokok képesek voltak meggyőzni a többséget, és a legjobbak mindig vállalták a felelősséget a döntéseikért!

A választók mellém álltak, és így lettem 2010-ben önkormányzati képviselő – bár a polgármestert mi adtuk, de kisebbségi lét nagyon sok munkát jelentett  számunkra, sok sikernek lehettem részese bölcsődeépítéstől a közösségek működtetéséig, nagyon sok embert ismerhettem meg és sokkal több pozitív visszajelzést kaptam, mint negatívat. Egy képviselőnek az a legnagyobb elismerés, ha újraválasztják, ezt megértem 2014-ben, majd a képviselők bizalmából a város alpolgármestere lehettem. Néha nagy kihívás az érdekképviselet, négyezer Facebook-ismerőssel és ötezer telefonszámmal a készülékemben sokszor küzdenem kell, hogy kinek, mikor mit ígértem, de mindig igyekszem teljesíteni, eddig nem olyan rossz az átlagom.

A szakma legjobb része a folyamatos tanulás, hiszen a futószalagon születő jogalkotásnak köszönhetően, nyolc év alatt annyi jogszabályt kellett elolvasnom, megértenem, hogy lassan ebből is diplomázhatnék.  De cserébe ezek miatt tisztában vagyok az aszfaltozás rétegrendjeivel, a mobilkommunikációs hálózatok kiépítésével, a szociális segélyezés rendszerével, a költségvetés-tervezés és -végrehajtás rejtelmeivel, a pályázati rendszerek működésével, a felüljáróépítés műszaki követelményeivel, a közúti útfejlesztés kihívásaival, az egészségügyi alapszolgáltatások hiányosságaival, közbiztonsági kihívásokkal és a civil szervezetek működésével is.

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy a választók bizalmának megszerzése személyes felelősségem, a bizalom megszerzéséért dolgozni kell, teljesíteni az ígéreteimet, folyamatosan kommunikálnom a munkámat, elérhetőnek maradni, akihez bátran oda lehet menni az utcán vagy rá lehet dobni az üzenetet a közösségi oldalon.

Szerencsés vagyok, mert a családom mellettem áll és bátorít, tagja vagyok egy halásztelki közösségnek, akik mindig segítettek, tanítottak, felkészítettek egy-egy nagyobb feladatra, kihívásra. Két nap alatt 1500 aláírást sikerült összegyűjtenem egy több mint száz tagú csapattal, akik bíznak bennem. Már mindenképpen nyertes vagyok, mert nagyon szép életem lett, de felelős lettem azért, hogy a gyermekeimnek milyen lehetősége lesz Magyarországon. Szeretném, ha olyan gyűlöletmentes országban, élhetnének, ahol mindenki a munkája és tehetsége révén lesz sikeres és gazdag, nem a politikai, rokoni kapcsolatai miatt. Tiszta közéletet és tiszta versenyt kell teremtenünk, különben gyermekeink elmennek egy olyan országba, ahol ezt megkapják és nekünk idegen nyelveket kell tanulnunk, ha beszélgetni szeretnénk az unokáinkkal!

Felkészültem, kérem Dunavarsány, Majosháza, Halásztelek, Százhalombatta, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Szigetszentmárton, Szigetújfalu és Tököl lakosait, álljanak mellém, segítsenek a demokrácia visszaállításában!