Belföld | ajánlás választás 2014 összefogás
2014. február 20. 12:32

Elfogyott a választási rendszerbe vetett bizalom

Az ellenzéki összefogás pártjai elvesztették bizalmukat a választási rendszer megfelelő működésében, az adminisztráció felkészültségében - közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Felszólította a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy helyreállhasson a bizalmuk, bizonyítsa be, hogy a választási informatikai rendszer auditált, zárt és helyesen működik.    

Szigetvári Viktor elmondta, Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével tisztességes szakmai kapcsolatuk van, de egy interjúban "ő maga vallotta be felháborító és példátlan módon, hogy nem tud bízni a saját munkatársaiban". Hogyan bízhatna az ellenzék a választások tisztességes lebonyolításában, ha az az ember sem bízik a kollégáiban, aki azért felel, hogy minden rendben legyen? - kérdezte.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arról beszélt, a választási szervek bakik és hibák sorozatát követték el az elmúlt hetekben, ennyi hibánál pedig a szándékosság gyanúja is felvetődik.

Az Egyesült Államokban élőknek rossz időpontot, az Angliában élőknek rossz helyszínt adtak meg a szavazáshoz, sokan nem kapták meg időben a választási értesítőt, majd kiderült, hogy problémák vannak a választási informatikai rendszerrel, helyette az anyakönyvi nyilvántartási rendszert kell használniuk a választási irodáknak, az Összefogás több egyéni jelöltje pedig hibás ajánlóívet kapott - sorolta.

Kitért arra, hogy a választási informatikai rendszerben egy ideig azt lehetett látni, hogy a budapesti 6. választókerületben kétszer - dr. Vas Imre és Dr. Vas Imre néven - is nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjét. Szerinte ez a 1,5 milliárd forintból kiépített informatikai rendszer teljes alkalmatlanságát jelzi.

A DK alelnöke elmondta, több jelöltjüket megkeresték helyi választási irodák, hogy lehetőleg péntek délelőttig adják le a jelölteknek ezen a héten összegyűjtött aláírásokat, mert utána a hétvége és az informatikai problémák miatt nem tudják garantálni az előírt határidő betartását. Hozzátette: ilyet az elmúlt választások egyikén sem tapasztaltak.

Szerinte mindez megkérdőjelezi, hogy az április 6-ai választást le lehet-e bonyolítani tisztességesen, csalások nélkül.

Molnár Csaba azt mondta: nem állítja, hogy a Fidesz-KDNP csalásra készül, de azt igen, hogy a jelenlegi informatikai rendszer nem alkalmas a csalások kiszűrésére.

A választóknak tudniuk kell, "néhány tízezer szavazatot el lehet csalni", de ha nagyon sokan mennek el szavazni az Összefogás pártjaira, akkor "hiába lesz csalás, mi fogjuk megnyerni a választást" - jelentette ki a DK alelnöke.