Belföld, Gazdaság | ivóvízmutyi ivóvíz mutyi
2014. április 22. 16:36

Ivóvíz-támogatások kerültek fideszes körökhöz

Tüttő Kata szerint a Fidesz tartja magát a "folytatjuk" mottóval megfogalmazott választási ígéretéhez és a "közpénzek rendszerszintű lenyúlása" jellemző az ivóvíz tisztaságát célzó kerettámogatások kapcsán is.

Az MSZP EP-képviselőjelöltje erről keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese kifejtette, az unió számára kiemelt fontosságú, hogy polgárai egészséges, tiszta ivóvízhez juthassanak. E célra rendelkezésre áll egy 140 milliárd forintos keret, amiből azt támogatják: Magyarországon mindenki egészséges ivóvízzel rendelkezzen. A szocialista politikus szerint ebből a forrásból "csípnének" le és a 140 milliárdos keretből már két pályázat után 34 milliárd forint "fideszes haveroknál, rokonoknál landolt". Tüttő Kata hozzátette, az utolsó pályázaton öt cég nyert és ezek szinte kizárólag a Fideszhez kötődnek.

Példaként említette egyebek között Barkász Sándor Békés megyei fideszes képviselőt, és a hozzá köthető Békés-Drén Kft-t. Mint mondta, a politikus néhány év alatt megduplázta cége árbevételét, és most összesen 34 milliárdnyi közpénzhez jutott különböző konzorciumokon keresztül.

Megemlítette Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, aki közlése szerint három év alatt tizenegy közbeszerzésen indult és nyolcon nyert.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a projektmenedzserek kiválasztásakor elég speciális eljárást folytatott le a magyar kormány, ahol a keretösszeg nem érte el a 25 millió forintot, nem hirdettek pályázatot, hanem az önkormányzat által kiválasztott cégeket hívták meg. Mint mondta, minden esetben ugyanaz a hét cég volt a kiválasztott, köztük voltak olyanok, amelyek tavaly áprilisig kizárólag vendéglátással foglalkoztak, vagy nem voltak fellelhetők sem e-mailen, sem telefonon.