Belföld | fiatalok elvándorlása elvándorlás
2014. július 07. 13:07

Hazaváró-program

Ha igaz a kormányzati kommunikáció által giga posztereken hirdetett szlogen, miszerint Magyarország jobban teljesít, és ha igaz az is, hogy a magyar kormány példamutató módon oldotta meg a társadalmi, szociális, gazdasági és költségvetési problémákat, akkor miért vándorolt el hazánkból lassan 600 ezer magyar? – tette fel a kérdést Ujhelyi István EP-képviselő a Ferihegyi Repülőmúzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, 2010-ben 60 ezer külföldön dolgozó magyarról tudtunk, ám mára ez a szám átlépte a 600 ezres, „katasztrofális” határt.

Ujhelyi István elmondta, meg fogja teremteni azt az érdekképviseleti rendszert, amely ennek a 600 ezer, többnyire fiatal honfitársunknak hangját eljuttatja a döntéshozókhoz, mert hagyhatjuk őket családjaikkal Berlinben vagy akár Londonban sorsukra.

A képviselő hozzátette, nem tartható, hogy a mostani 18 évesek nagy része leginkább a külföldi munkavállalásban bízik; olyan Magyarországot kell teremteni, olyan programokat kell indítani uniós forrásokból, amely a fiatalok itthon maradásának az esélyét növeli.

Ujhelyi István elmondta, kérdéseket tett fel az Európai Bizottságnak, Barroso elnök úrnak, hogy kiderüljön, mit tehetünk azért, hogy a már elvándorolt fiatalok haza tudjanak jönni, hogyan tudunk nekik itthoni életesélyt, itthoni újrakezdést biztosítani.