Belföld | időközi választás
2014. november 04. 15:22

El lehet kezdeni a fideszes kétharmad lebontását

Az újpesti időközi parlamenti választáson való ellenzéki győzelemmel el lehet kezdeni a Fidesz kétharmadának lebontását - mondta Gőgös Zoltán kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP elnökhelyettese az MSZP jelöltjéről, Horváth Imréről azt mondta, ő tisztességes ember, az élete nyitott könyv. Attól, hogy valaki egy KGB által fenntartott iskolában elvégzett egy öt hónapos tanfolyamot, abból még nem következik, hogy ő KGB-s ügynök lett volna Magyarországon - fogalmazott.

A politikus azt kérte a kormánypártoktól, hogy egyenlő mércével mérjenek. Felhívta arra a figyelmet, hogy egy rendszerváltás előtti III/II-es tartótiszt, Tasnádi László mellett egyértelműen kiállt Orbán Viktor miniszterelnök és államtitkárt csinált belőle a Belügyminisztériumban.

Kifogásolta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn megkoszorúzta Bakuban "a sztálinista titkosszolgálat, vagyis a KGB vezetőjéből Azerbajdzsán kommunista vezetőjévé avanzsált" Heydar Aliyev sírját.

Gőgös Zoltán azt mondta, azt mindenki tudja, hogy ha valaki a rendszerváltás előtt szolgált, akkor kerülhetett vezető beosztásba, ha elvégzett egy tanfolyamot a KGB iskolájában.

Ha ez bűn a Fidesz szerint, akkor mindenki bűnös, aki dízelmozdony-tervezőként végzett, mert ilyen diplomát csak a Szovjetunióban lehetett szerezni - mondta, egyben nevetségesnek nevezte a Horváth Imrét ért vádakat. Értékelése szerint kiváló jelöltet találtak, ha az az egyetlen bűne, hogy a rendszerváltás előtt született és akkor került határőrtiszti pozícióba.

Az MSZP elnökhelyettese azt mondta, ebből az ügyből is látszik, hogy óriási a tétje a választásnak. Kifejtette: az újpesti választás után Veszprémben lesz újabb időközi országgyűlési képviselőválasztás Navracsics Tibor lemondása miatt. Ezen a két választáson megdőlhet a Fidesz kétharmada - fűzte hozzá.

A főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében az időközi választást Kiss Péter halála miatt kellett kiírni. A november 23-i választáson tizenhárom jelölt indul.