Belföld | földmutyi nemzeti parkok
2015. április 14. 14:12

Az MSZP üdvözli, hogy megbukott "a földosztás törvénye"

Az MSZP üdvözöli, hogy megbukott "földosztás törvénye", miután az Országgyűlés nem fogadta el azt a javaslatot, amely alapján a nemzeti parkok földterületei a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) kerültek volna - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Gábor ezt azután mondta, hogy a parlament elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget.
    
A szocialista politikus úgy értékelt: "a belső konfliktusokban meggyengült Fideszben már Orbán Viktor sem tud mindent keresztülverni". A képviselő elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, amellyel szerinte a magyar természetvédelem alappilléreit adó nemzeti parkokat tették volna tönkre, és a földvagyont átjátszották volna a Fidesz klientúrájának, oligarcháinak.
    
Jelezte, azon lesznek, hogy a jövőben is megakadályozzanak minden ilyen elképzelést.
    
A törvénymódosítással kapcsolatban Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese arról beszélt, hogy a NFA-nál dolgozók nem jogi személyek, így nem követhetnek el visszaélést. A nemzeti parkoknak hatósági jogkörei vannak, ezért az ott dolgozók hatósági személyek - fejtette ki. Majd úgy folytatta: azért lehet az, hogy a kormány szerint nincsenek jó helyen a földek a nemzeti parkoknál, hiszen ott könnyebb a bűncselekményekre utaló ügyeket kivizsgálni.
    
Az országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy a brókerbotrány károsultjainak megsegítésére indított honlapjuk, a brokerugy.hu kibővül. Hozzátette: a földpályázatok kapcsán a honlapra feltöltenek egy levelet, amelynek segítségével az érintettek a NFA-tól kikérhetik a pályázatok bírálatát.
    
Elmondta, több gazdálkodó is kikérte már a NFA-tól a nyertes földpályázatok bírálatáról szóló dokumentumokat. Értékelése szerint ezeken a dokumentumokon látszik, a bírálók az alapján pontoztak, hogy megmondták nekik, kinek kell nyernie.