Belföld | béremelés egészségügy
2015. augusztus 10. 12:56

Egy nagy béremelés kell az egészségügyben

Az MSZP szerint a kabinet által tervezett életpályamodell "toldozása, foldozása" helyett egy egyszeri, mintegy 150 százalékos béremelésre lenne szükség az egészségügyben.

Erről Tukacs István, a szocialisták országgyűlési képviselője beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, egy ilyen mértékű béremelés jogos elvárásuk az egészségügyben dolgozóknak, egyúttal lehetőséget biztosít a hálapénzek visszaszorítására és a munkavállalók külföldre vándorlásának csökkentésére.

Az MSZP a jövő évi költségvetés tárgyalásakor 120 milliárd forinttal akarta növelni az egészségügyi költségvetést, amivel például a kórházak helyzetét is rendezni lehetett volna - emlékeztetett az ellenzéki politikus, aki szerint az egészségügyi kormányzat tehetetlensége miatt nem nőtt az ágazat büdzséje.

Tukacs István kitért arra is, hogy a kormányzati kommunikációban egészségügyi bérfejlesztésként megjelenő intézkedés csupán az elvégzett munka jogos ellentételezéseként értelmezhető. Az egészségügyben dolgozók ugyanis most azt a két és három éve bevezetett mozgóbért kapják meg, amelyet korábban nem építettek be a bérükbe - fejtette ki. A szocialista képviselő megjegyezte: miközben erre a jogos ellentételezésre 5 milliárd forintot szán a kormány, addig stadionok fejlesztésére 100 milliárd forint áll rendelkezésre.