mszp.hu | földosztás | Agrárgazdaság
2015. december 01. 16:28

A kormány mindenre képes a bevételért

A kormány mindenre képes a bevételért
Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a kormány fél a néptől, és nem meri kikérni a véleményét egy fontos ügyben – mondta Gőgös Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság elutasító döntésével kapcsolatban.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a döntést, amely szerint nem lehet megkezdeni az aláírásgyűjtést a magyar termőföld védelmében, nem jogászok, hanem pártkatonák hozták. Hozzátette, hogy az MSZP fellebbezni fog.

Az elutasítás okai között szerepelt, hogy a kezdeményezés érinti a költségvetést. A költségvetésben 1,4 milliárd forint szerepel, míg a Fidesz a földeladásból 400 milliárdra számít – a vizitdíjról szóló népszavazás esetében annak idején az Alkotmánybíróság kijelentette, hogy a bevételi oldalt érintő kérdésben lehet népszavazást tartani. A másik indok az volt, nem egyértelmű, hogy a szándék a teljes földterület eladásának megakadályozása-e. Erre az MSZP elnökhelyettese úgy reagált, a kezdeményezés nem korlátozásokról szól, hanem arról, hogy törvényt kell alkotni a korlátozásokról.

A sajtótájékoztató második részében Harangozó Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy bebizonyosodott: nem a gazdáknak van földéhsége, és az állami területeket azért árusítják ki, mert a kormánynak szüksége van a bevételre, amiért akármire képes.

Mint mondta, a népszavazás elutasítása mellett egy olyan törvény is az országgyűlés elé került, amely alkotmánysértő, és arcul csapja a teljes magyar agráriumot. Miután a kétharmados földforgalmi törvényt nem sikerült a kormánynak módosítania, most egy egyszerű többséget igénylő PTK-módosítással akarja a földeladás szabályait megváltoztatni. Amennyiben ezt megszavazzák, az MSZP a köztársasági elnökhöz fordul, aki egyszer már dobott vissza hasonló helyzetben törvényt – akkor a nemzeti parkok földterületeivel kapcsolatban.