mszp.hu | közlemény légiközlekedés | Közlekedés
2016. január 17. 08:06

Szanyi Tibor – Gúr Roland: Magasabb színvonalú fogyasztóvédelem a légi utasok számára

Szanyi Tibor – Gúr Roland: Magasabb színvonalú fogyasztóvédelem a légi utasok számára
„Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának szakmai együttműködésével és kérésére szorgalmazta az Európai Bizottságnál egy újabb információs kampány indítását a légi utasok jogérvényesítésének elősegítésére. A Bizottság pozitívan reagált a kérésre: a témával kapcsolatos európai kampányt várhatóan ez év elején indítják” – mondta el Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi és Életminőség Tagozatának elnöke.

Az ésszerű intézkedések ellenére sem elkerülhető rendkívüli körülmények nyomán bekövetkező jelentős késések vagy egyéb, az utasokat is negatívan érintő történések esetén a légi fuvarozók mentesülhetnek az egyébként európai szabályok alapján kötelező kártalanítási kötelezettség alól. Azonban a társaságok ilyenkor is kötelesek gondoskodni az utasok tájékoztatásáról, ideértve azt is, hogy milyen további jogi lehetőségeik vannak, valamint rendelkezésre kell bocsátaniuk  a hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóságok elérhetőségét is.

Csakhogy egyes légitársaságok túlságosan tágan értelmezik a „rendkívüli körülmények” kategóriáját, és ide sorolnak olyan eseteket is, melyeket kellő körültekintéssel elkerülhettek volna. Emellett gyakran elmulasztják a jogismertető közlemények kihelyezését is, melynek eredményeképp a légi utasok jogait kettős sérelem is érheti.

E probléma megoldása érdekében fordult Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő, az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának kérésére az Európai Bizottsághoz. A Bizottság a megkeresésre reagálva elmondta, hogy először is mindkét tárgyban fel fogja hívni a nemzeti végrehajtó szervek figyelmét. Ezen kívül pedig újabb információs kampányt is indít 2016 elejétől, amely minden közlekedési módot érint majd (azaz nem csak a légiközlekedési szektort) és az utasok jogaira igyekszik majd felhívni a figyelmet. A kampány várhatóan 2017 végéig fog tartani.

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő aláhúzta, hogy: „Örömmel értesültem a Bizottság válaszáról, mely kedvező változásokat hoz a légi utasok kártérítéshez való jogának tényleges érvényesülésében. A megfelelő információk birtokában az utasok sokkal hatékonyabban fognak tudni fellépni saját jogaik védelmében. A több és egyértelműbb információ a magas színvonalú fogyasztóvédelmet szolgálja!”

Dr. Szanyi Tibor,
a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője

dr. Gúr Roland,
a MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke