mszp.hu | Belföld | majális
2016. május 02. 14:17

A /köz/munka ünnepe?

A /köz/munka ünnepe?
A /köz/munka ünnepe?/ címmel, Pallás György, az MSZP megyei választmányának tagja, és Vajda Mária, a Societas megyei ügyvivője sajtótájékoztatót tartott.

Pallás György arról beszélt, ritkán fordul elő, hogy a munka ünnepe, egyben anyák napja is, ami elvileg tovább emelné a szép ünnep erejét. Ma azonban azok az édesanyák, akiknek középiskolába lépő vagy ott végző gyermekük van, növekvő gondokkal és felelősséggel kell, hogy szembenézzenek.

Az édesanyák jól tudják, hogy gyermeküknek a munkaerőpiacon sokkal nagyobb esélye van felsőfokú végzettséggel, amihez pedig indulási jogot csak az érettségi vizsga adhat. A továbbtanulásra jogosító érettségi bizonyítvány az egyre szűkebbre szabott gimnáziumi férőhelyek mellett elvileg középfokú szakképzés után is megszerezhető. Azonban a néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került kormánytervek alapján tovább nehezedik, szinte lehetetlenné válik szakképzés mellett a felkészülés az érettségi vizsgára.

Az már korábban ismertté vált, hogy a szakiskolákból, amelyeket megtévesztő módon szakközépiskoláknak neveztek át, gyakorlatilag eltűntek a közismereti tárgyak. Csak néhány óra magyar nyelv és irodalom, matematika és mindennapos testnevelés maradt, ami a továbbtanulás szempontjából reménytelen zsákutcát jelent. A szakgimnáziumoknak átkeresztelt szakközépiskolákról azonban az elmúlt héten derült ki, hogy a kormány itt száműzni tervezi a természettudományos tárgyakat, s a földrajz, biológia, kémia és fizika tárgyak közül legfeljebb egyet hagy meg. Ez nemcsak a továbbtanulás esélyét rontja, hanem a munkaerőpiacon esetleg nem közmunkásként elhelyezkedők átképzési lehetőségeit is. Modern, konvertálható alapok helyett ebben a szakképzési rendszerben csak röghöz kötés és a változtatás esélytelensége várhat az ezután végző fiatalokra. S a megnövelt szülői felelősség, hogy már 14 éves korban életre szólóan választania kell a gyereknek.

Másfél hete Debrecen város alpolgármestere büszkén avatta fel a szakképző iskolák által rendezett „Szakmák éjszakája – 2016” rendezvényeit. Tiszta átverést jelent azonban a modern szerszámgépek, GPS által irányított kincskeresők bemutatása, amelyekhez nem társulnak a jövőben alapvető természettudományos ismeretek. Nem megismerni a gépeket, hanem csak használni azokat betanított munkásként átképzési esély nélkül? Ha a gyorsuló fejlődés a betanított munka megszűnését okozza, akkor csak a közmunka maradhat!

A hét végén ballagtak a középiskolások. A Szakképzési Centrum vezetője kevesebb érettségi, mint szakmunkás vizsgaszámról tett jelentést, miközben a beiskolázási tervek még ¾ - ¼ arányú szándékokról szóltak. Úgy látszik, az arányszámok a jövőben még tovább romlanak!

A kormányzati szándékok egy letűnt korszak elavult mintáján alapuló, megrögzült, hierarchikus társadalom terveit tükrözik. Így válik a Munka Ünnepe a kényszermunka, a közmunka emléknapjává!

Vajda Mária  úgy fogalmazott" A munka ünnepén  úgy látjuk, hogy különösebb okunk nincs ünnepelni. Az én korosztályomban sokak számára nincs itthon munka, ha van, akkor minimálbérért foglalkoztatják, amiből még saját magát sem tudja eltartani.Természetes vágya minden józanul gondolkodó fiatalnak,hogy szeretné megalapozni a jövőjét, nem szeretné ha szülei, netán nagyszülei tartsák el, szeretnénk mi is--mint a miniszterelnök úr, talán éppen velem egykorú lánya--a saját lábunkon állni." Elmondta, ez csak igen keveseknek adatik  meg, ha nincs tehetős család egy ma iskoláit elvégző fiatal mögött, akkor bármilyen tehetséges is,  igen kicsi az esélye annak, hogy itthon, munkából, tisztességes bérből boldogulni fog.Hazánkban  a tizenöt és huszonnégy év közötti korosztályból lassan majd minden ötödik fiatal hiába keres magának megfelelő munkát.

Szerinte  sokak számára nem marad más, minthogy külföldön, Londonban, Berlinben, Bécsben,a skandináv országokban vállaljon munkát. Így lehet London, a második legnagyobb lélekszámú magyar város.Nem véletlen,hogy   legtöbben Nyugat-Európában próbáltak szerencsét, mivel ott sokan még úgy is magasabb életszínvonalon élnek, hogy saját szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni. Leginkább a jól képzett, nyelvet beszélő fiatalok  vándorolnak  el, így nagy veszteség éri az országot.
A Societas  ügyvivője  véleménye szerint "a  kinti munkavállalást továbbra is a külföldi és a hazai bérek közötti óriási különbség ösztönzi, bár nem csak a megélhetési nehézségek üldözik el Magyarországról a fiatalokat, hanem az a fullasztó, gyűlölettel teli légkör, amit a Fidesz teremtett 2010 óta".

Sok fiatal  szerinte úgy érzi, a Fidesz talán még örül is  annak, ha a felvilágosult, nyelveket beszélő fiatalok inkább elmenekülnek az országból,hiszen   addig sem elégedetlenkednek  itthon a romkocsmákban a  félfeudális világ miatt, amit az Fidesz az elmúlt hat évben felépített. Kiemelte  "Az én korosztályom versenyképes fizetéseket szeretne,  de többségünk úgy gondolja,   nem szeretne olyan országban sem  élni, amelyben a kormány határozza meg, mikor lehet vásárolni, hol lehet cigarettát venni, milyen szakon lehet tanulni, vagy melyik lehet az első nyolc csatorna a televíziókon. Nem  szeretnénk ha számunkra a Fidesz álságos, cinikus macsói  mondanák meg hogyan éljünk, mikor vállaljuk gyereket, s mi nők nagyon nem szeretjük, mikor Kövér Lászlók mennydörgik, hogy szerintük a nők alapvető hivatása a gyermekvállalás.Ilyen országban nem lehet  szabadon élni."

Úgy látja,  külhonba kényszerült több mint félmillió magyar valós problémáira   a Fidesz  kormány  nem ad hosszú távú választ,  Célravezetőbb lenne, ha a kormány szembenézne az elvándorlás következményeivel, a szociális nehézségek miatt külföldi kényszermunkát vállaló magyar fiatalokat pedig nem semmibe venné vagy csak egyszerű kalandoroknak tekintené.

 Érdemi megoldáshoz   tisztességes itthoni  bérre van szükség,  nettó százezer forintnál egyetlen közalkalmazott sem kereshet kevesebbet, ha valaki főiskolát végzett és a közszolgálatba lép, akkor nettó 175 ezer forintnál nem kereshet kevesebbet. Az  egyetemi végzettséggel rendelkezőknek nettó 200 ezer forintot kell kapniuk, és akkor nem lesz elvándorlás Magyarországról, ez lehet  a valós Hazaváró program, fejezte be tájékoztatóját Vajda Mária.

Az egész napos  Majálison minden korosztályt gazdag program vár. Lufibohóc, arcfestés,  ügyességi játékok, kvíz, kicsiknek, nagyoknak. Az egészségsátorban vérnyomás-, és vércukorszint mérés. Találkozhatnak az érdeklődök a megye szocialista politikusaival.Természetesen itt is gyűjtik az aktivisták az aláírásokat a "Lopásgátló népszavazás"-hoz. Nem feledkeztünk meg az  Anyák napjáról sem. Az anyukákat  a különböző játékokon elnyert mézeskalács szívekkel köszönthetik gyermekeik.  Aki úgy gondolja, az tacepaókon üzenhet Orbán Viktornak is. Már eddig is sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Néhány üzenet, a teljesség igénye nélkül:


--Hallottam Ön nem tehetős ember. Aggódom, azért telik a családjának naponta kenyérre? Kisnyugdíjas vagyok, de küldhetek nyugdíjamból egy keveset Felcsútra, vagy a főhercegi kúriába? Nehogy már éhezzen kedveském.
--Ápolónő vagyok, havonta 80 ezret viszek haza. És Ön?
-Most született a kisfiam.Ha Ön lesz a keresztapa, kaphat ajándékba egy kaszinót?
--Drága miniszterelnök úr! Úgy örülök, hogy szépen gyarapszik, már nemcsak stadionja, saját kisvasútja is van. Megérdemelne egy űrállomást is Felcsúton.
--Köszönöm Önnek a 0,9 százalékot. Igazán gáláns emelés. Szégyellje magát!
--Az én gyerekeim hiába robotolnak, mégsem tudnak a saját lábukon állni!
--Miniszterelnök úr, Önnek hány százalék a sikerdíja?
--Éhezek, nyomorban élek, nincs munkám, nem tudom a rezsit fizetni; mi lenne velem, ha ön nem védett volna meg?
--Engem nem hagyott ám az árok szélén a Fidesz. Belelökött.
--Nagyon elégedetlen vagyok Önnel. Az én, ezer fős falumban még nem épült stadion.Libalegelőnk van pedig.
--Tényleg golyóálló mellényt hord? Fél a saját népétől?

És még sorolhatnánk az emberek üzenetét.Ez is egyfajta "Nemzeti konzultáció", csak jóval olcsóbb mondhatni, "ingyér" van.

A vidám, gyermekzsivajtól hangos Majálison jó látni a pecázó gyerekeket, a mellettük szurkoló szüleiket, a kvíz kérdésein gondolkodókat, a bowlingozók, kipirult arcát, netán a zsíros kenyeret majszolókat.Így telik a szocialista Majális 2016-ban, Debrecenben.