A jegybankelnök csupán pártszolga - Országgyűlés

Tovább dübörög a Matolcsy-ügy, de volt még szó szemétszállításról, Uberezésről, szülőtartásról, regisztrált menedékkérőkről és a minimálbér terheiről is. Ülésezett a parlament.

A jegybankelnök csupán pártszolga

A jegybankelnök személyével szemben a közbizalom megszűnt, és bebizonyosodott, hogy ő már csak pártszolga – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

A pártelnök kifejtette, az nem blöff, hogy Matolcsy a magyarok kárán összeszedett 260 milliárd forintot osztotta a családtagjainak, ismerősöknek, ismerősök vállalkozásainak, ráadásul a Matolcsy-ügy mára gyengíti Magyarország nemzetközi megítélését és pénzügyi stabilitását.

Tévednek, ha azt hiszik, hogy az emberek nem értik, mi történik az országban és akkor is tévednek, ha nem hiszik el, hogy az embereknek elegük van az üzemszerű lopásból, aminek semmilyen következménye nincs - fogalmazott.

Tóbiás József hangsúlyozta, a társadalom döntő többsége, köztük fideszes szavazók, menesztené Matolcsy Györgyöt, mert mindenki előtt világos, hogy négymilliós zongora, milliós szőnyeg és titkárnők könyvének finanszírozása helyett inkább az oktatásra és az egészségügyre kell költeni a közösből.

Eközben a kormány úgy tesz, mintha minden rendben lenne, pedig szégyellnie kellene magát azoknak a kormánypárti képviselőknek, akik megszavazták azt a törvényt, ami lehetővé tette volna a közpénzek közpénz jellegétől való megfosztását – tette hozzá.

Az MSZP elnöke szerint a kormánypárti képviselők a legfőbb ügyészséggel karöltve egy csapatba tartoznak, egy követ fújnak, és így ma már Matolcsy-Polt-ügyről kell beszélnünk, aminek egyenes következménye, hogy a legfőbb ügyésznek a saját feleségét kellene kihallgatnia, aki személyzetisként és alapítványi kurátorként is felelős volt ezekért a pénzekért.

Tóbiás József szerint egyetlen megfelelő lépés létezik a jelenlegi helyzetben, ez pedig Matolcsy távozása.

Minisztériumi "cicaharc"

Szabó Sándor a szemétszállítás rendszerének átalakítását bírálta. Emlékeztetett, hogy április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyelete alá került a hulladékkezelés az országban.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltató cégek azonban immár több mint másfél hónapja végzik a feladataikat úgy, hogy nem tudják a díjalkalmazás feltételeit, a díjmegfizetés rendjét, a közszolgáltatási díj felosztásának elvét, a díjhátralék-kezelés részletszabályait, valamint az adatszolgáltatások tartalmát sem - sorolta kifogásait a szocialista politikus.

Megjegyezte azt is, hogy a lakosság most nem fizeti meg a közszolgáltatás díját a koordináló központnak, ami így felhalmozódik, és egyszerre kell majd több havi díjat kifizetni.

Forrást akarnak kivonni a szociális és az egészségügyi rendszerből

Korózs Lajos arról beszélt, hogy a polgári törvénykönyv módosításával a kormány kiperelhetővé teszi a szülőtartást. Szerinte ez nem véletlenül jutott a kormány eszébe, hiszen hónapokkal ezelőtt eldöntötték, hogy megszüntetik az ápolási osztályokat a kórházi ellátásban.

Hozzátette: az utolsó szöget verik be a társadalombiztosítási rendszerbe, és egyértelmű, hogy ezen intézkedésekkel a forráskivonás a cél. Miért vonnak ki újabb milliárdokat az egészségügyből és a szociális ellátórendszerből? - firtatta.

Hová tűntek a regisztrált menedékkérők?

Horváth Imre azt kérdezte, hová tűntek a Magyarországon regisztrált menedékkérők?

Kitért arra, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal statisztikái szerint január és április között közel 13 ezer menekültkérelmet nyújtottak be. Ez igen meglepő szám, különösen annak ismeretében, hogy április 28-án ezen létszám töredéke, 1777 fő tartózkodott a befogadó állomásokon. Akárhogy számolják, "nem jön ki a matek" - fogalmazott. Hozzátette: a hatóságok legalább tízezer, idén érkező menedékkérő hollétéről nem rendelkeznek információkkal. Ezek az emberek a különböző intézményekben sem találhatók, s ügyüket sem bírálták el - mondta, és azt firtatta: nem érzik a mindent eluraló kormányzati propaganda és a tények közötti ellentmondást? Ez a schengeni határok hatékony védelme?

Mikor csökken a minimálbér terhe?

Gúr Nándor a munkavállalói kérdésekről szóló konzultáció kezdete után arra kérdezett rá: mit gondol a kormány a 2017-es év minimálbéréről? Mikor éri el a minimálbér nettó értéke a létminimum összegét? Mikor csökkenti a minimálbér terheit? Hogyan alakul a közfoglalkoztatotti bér és a cafeteria jövőre? Mikor fogadják el a szakszervezetek, munkavállalók kérését a sztrájkszabályokkal kapcsolatban? - sorolta kérdéseit.

Mennyi jut valójában az egészségügyre?

Tukacs István az egészségügy költségvetésére kérdezett rá, mert, mint fogalmazott, eltérő adatokat közölnek a növekményről. Milyen tételek növekednek a gyógyító-megelőző kasszában? Hogyan szerepel a tárgyalás alatt álló bértétel a költségvetésben? - sorolta kérdéseit. 

Blöff, blöff, blöff

Az azonnali kérdések sorát nyitó Burány Sándor azt kérdezte Nagy Mártontól, az MNB alelnökétől, tisztességesnek tartja-e, hogy a jegybank alapítványai a közbeszerzési eljárások mellőzésével költöttek milliárdokat. Arra is kíváncsi volt, az alelnök szerint tisztességes-e, hogy Matolcsy György jegybankelnök az alapítványok révén "súlyos milliárdokkal tömte ki" unokatestvére, Szemerey Tamás bankját, majd a pénzintézet 405 millió forint hitelt folyósított Matolcsy György fiának. Emellett Száraz Istvánnak, aki szintén rokona Szemerey Tamásnak, "médiavásárlás címén" ötszázmillió forintot adtak - közölte.

Miért nem megoldás felé haladunk?