MTI/mszp.hu | október 23.
2016. október 23. 21:16

Ez a hatalom leváltható!

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett "Mossuk le a gyalázatot" nevű 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen. A több ezer fős tüntetésen felszólalt Bíró András, polgári jogi aktivista, Tóth Krisztina költő, Galkó Balázs színművész, a Szilvási Gipsy Band, Vajda Zoltán, az ÚMK ügyvivője, Molnár Gyula, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK, Karácsony Gergely, Párbeszéd, Bokros Lajos, a MoMa és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik '56 örököseinek vallják magukat. Ők nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják ők is orosz emigrációban fejezik be a pályafutásukat - tette hozzá. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell.
 
A politikus közölte, nem hitték volna, hogy lehet egy olyan kor, amikor 1956 követelései újra ugyanúgy hangzanak, mint hatvan évvel ezelőtt: szűnjön meg az elnyomás, legyen sajtó- és szólásszabadság és ne szóljanak bele az oroszok a magyar politikába. Molnár Gyula szerint ez a hatalom leváltható, nem kell hozzá más, mint a 106 egyéni körzetben és a listán többséget szerezni. Állítsatok át egy aktívat és győzzetek meg egy passzívat és akkor meg lesz a változáshoz szükséges többség - hangoztatta. Kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy ne ismétlődjenek meg se a hatvan, se a tíz évvel ezelőtti események.
 
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, hogy a változáshoz együttműködés kell. A 2014-es választás előtti baloldali összefogásra utalva hozzátette: sok kritika érheti az összefogást, de anélkül most még rosszabb lenne a helyzet. Kijelentette, nekik most az a dolguk, hogy megtanulják az akkori leckét, és az "asztalhoz kell hívni mindazokat", akik lehet, hogy ma kevesebb támogatással rendelkeznek, de tisztességesek és ugyanazt akarják, mint ők.
 
Nincs középút, "nincs egyet a kurucnak, egyet a labancnak, aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van" - mondta. Aki megosztja az ellenzéket, sápítozik, aki csak önmagát és pártját látja, aki nem érzi a történelmi felelősségből fakadó kötelezettséget, az Orbánnal van - jelentette ki. Aki szemet huny a rablás felett, aki kifogást keres, "elmúlt nyolcévezik", gyurcsányozik, az Orbánnal van - fogalmazott. "Én Orbán ellen vagyok, és mi le fogjuk győzni Orbánt és mi új Magyarországot teremtünk. Ti meg mi" - zárta beszédét.
 
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről - tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot "ebből a rémálomból".
 
Az ellenzéki politikus szerint most az 1956-os forradalom hőseit kellene ünnepelni, ennek ellenére ők tiltakozni jöttek, mert újra fogyatkozik a szabadság, amelyért hatvan éve magyar hősök százai adták életüket.
 
Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a köztársaság halott. Az ország vezetőit csak az érdekli, hogy a hatalommal pénzt szerezzenek, a pénzzel pedig még több hatalmat - vélekedett. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök "az első olyan zsarnok" a modern magyar történelemben, akit nem idegen katonák tartanak hatalmon, hanem saját népének beletörődése.
 
A politikus azt mondta, a baloldal is hibázott, mert hagyta "eltékozolni" a harmadik magyar köztársaságot. A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai "csőcseléket" és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Úgy fogalmazott: "végtelenül sajnálja" a tíz éve történteket.
 
Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke ötszáz napos programot hirdetett. A választás után a demokratikus erők ötszáz napra kérjenek felhatalmazást, hogy helyreállítsák az alkotmányos jogállamot, a demokráciát.
 
Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint a népszavazás eredménytelensége megmutatta, hogy Magyarország nem kér a diktatúrából, a hülyítésből, a korrupcióból, nem akar orosz gyarmat lenni, hanem az EU teljes jogú, büszke tagja, nyitott, gazdag, szolidáris ország akar lenni.
 
A rendezvény kezdetén az egybegyűltek egy perces néma főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmárokról. Az esemény végén, miközben az egybegyűltek azt skandálták, hogy "összefogást", a szónokok és a pártok vezető politikusai a színpadon énekelték el a Himnuszt.

Kapcsolódó dokumentumok

blaha_molnar_cover-01.jpg ( 2.7 MB )

Kapcsolódó galéria: Mossuk le a gyalázatot! - 2016. október 23.

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »