mszp.hu | fogyasztóvédelem
2017. január 03. 16:04

A fogyasztóvédelem se fontos már a kormánynak!

A magyar kormány december 31-i hatállyal megszüntette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot. Az NFH általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Másodfokú ügyekben országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár el, míg az elsőfokú hatósági fogyasztóvédelmi feladatkört a 197 területileg illetékes járási hivatal veszi át. A fogyasztók tehát ezentúl a járási hivatalokban tehetnek bejelentéseket fogyasztóvédelmi panasz esetén.

E lépését a kormány az egyes központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények racionalizálásának hamis hivatkozásával lépte meg.

„Az Orbán kormány tevékenysége kapcsán mára már szokássá vált, hogy az emberek életére közvetlen hatással lévő, mindennapjaikat meghatározó szakpolitikai területeket szuperminisztériumokba szervezik be, elrejtve és egyben csökkentve is ezzel azok szerepét. A magyar oktatás és egészségügy is egy ilyen orbáni "reform" áldozatává vált. Elkeserítő látni, hogy a sor folytatódik: ezúttal a Fogyasztóvédelmi Hatóságot "racionalizálták" semmivé”- mondta el Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke.

Amennyiben egy kormányzat fontosnak tart egy területet, az azzal foglalkozó hatóságot nem beolvasztja egy másik intézménybe, hanem kiemelten támogatja azt. Éppen erre lett volna szüksége a magyar fogyasztóvédelemnek is: még nagyobb láthatóságra, még több eszközre, hogy a fogyasztókat minél inkább elérhessék, jogaikról tájékoztathassák.

A fogyasztókat körülvevő állandóan változó gazdasági és társadalmi környezet, különösen az egyre bővülő internetes kereskedelem és a pénzügyi piac sokszínűsége nagy szakértelmet, felkészültséget és folyamatos tájékoztatást kíván meg a hatóságok részéről. "Azzal, hogy a kormány mintegy extra feladatként a járási irodákra és minisztériumi alosztályokra dobta rá ezt a fogyasztók szempontjából alapvető fontosságú feladatot, gyakorlatilag lemondott a magas színvonalú fogyasztóvédelem biztosításáról Magyarországon” - tette hozzá a szocialista politikus.