A civilek mellett az érdekképviseleteket is el akarja takarítani az urizáló fideszes elit

Gúr Nándor alelnök és Horváth Csaba fővárosi képviselő sajtótájékoztatón ismertette az MSZP álláspontját arról, hogy pénteken azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát.
Gúr Nándor gyalázatosnak nevezte, hogy "az urizáló fideszes elit előbb a civileket, majd most azokat is el akarja takarítani, akik a munkavállalók érdekeit szolgálják". Valójában azért függesztették fel a négy érintett munkaviszonyát, mert olyan dolgokra bukkantak, amik már nem a közpénzek herdálásáról, hanem a magánpénzek meglopásáról szólnak - jelentette ki.
 
Az MSZP elutasítja ezt, és mindenfajta támogatást biztosít a szakszervezeti vezetőknek - hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy a párt a jövő évi választások után meg fogja erősíteni mind a civil szférát, mind az érdekképviseleteket.
 
Horváth Csaba arról beszélt, hogy az FKF vezérigazgatója által emlegetett támogatás mintegy 20 éve létező megállapodás az FKF szakszervezete és a vállalat között, amit korábban Tarlós István főpolgármester és a városvezetés egyetértésével hosszabbítottak meg. Tehát "nyilvánvaló hazugság, hogy a szakszervezet támogatása bármilyen szabálytalanságot" jelentene - tette hozzá.
 
Emellett az az ügyvédi levél, amire Csontos István hivatkozik, már fél éve a birtokában van, nem most pénteken jutott hozzá - folytatta az MSZP fővárosi képviselője, kiemelve: egy vezérigazgatónak sem áll jogában munkaügyi bírósági döntéseket megelőlegezni.
 
Szerinte a szakszervezeti vezetőkkel való "leszámolás" célja egy bértárgyalás "egyfajta lezárásaként" nyilvánvalóan a dolgozók megfélemlítése.
 
Az MSZP azt követeli: a főpolgármester érje el, hogy az FKF vezérigazgatója haladéktalanul helyezze vissza munkaviszonyba a négy vezetőt. Ha ez mégsem történik meg, akkor a párt ragaszkodik ahhoz, hogy Csontos István személyesen fizesse majd a kirúgott dolgozóknak munkaügyi bírósági ítélet alapján járó összeget, amely becslésük szerint 30 millió forint - fűzte hozzá.