mszp.hu
2017. január 26. 16:02

Tudta? Brüsszel 30 éve segíti több nyelven beszélő, befogadó, innovatív fiatalok képzését az Erasmus+ program keretében

Tudta? Brüsszel 30 éve segíti több nyelven beszélő, befogadó, innovatív fiatalok képzését az Erasmus+ program keretében
Európa 2017-ben ünnepli az Erasmus+ program 30. évfordulóját. A Bizottság egy uniós szintű kampány keretében emlékezik meg erről az évfordulóról. Ennek első állomásaként a mai napon az Európai Parlament látogatóközpontjában, a Parlamentáriumban gyűltek össze volt Erasmus ösztöndíjasok és számos EP-képviselő, hogy a program eredményeiről beszélgessenek.

Az Erasmus a világ legsikeresebb hallgatói mobilitás programja. 1987-es induláskor 11 országból 3244 diák tanulhatott külföldön a program keretében. 2014-ben már 34 ország 272.000 diákja és több mint 57.000 oktatója vett részt az 580 millió eurós költségvetésű programban.

Elindítása óta több mint négymillió európai diáknak adott lehetőséget, hogy külföldi felsőoktatási intézményben tanulhasson. 2007 óta már külföldi gyakornoki programok között is válogathatnak a fiatalok. Több százezer diák élt azóta ezzel a lehetőséggel, legtöbbjük kis- és középvállalkozásoknál. Közülük minden harmadik diák kapott állásajánlatot a fogadó cégtől, és minden tízedik kezdett saját vállalkozásba.

„Az Európai Unió szellemiségét, lényegét talán leginkább kifejező program az Erasmus+. Rengeteg diáknak adott használható nyelvtudást és nagyobb esélyt a hazai vagy akár az európai munkaerőpiacon. Azonban az Erasmus-program még ennél is többről szól. Több millió fiatal számára nyitotta ki a világot. Számtalan összetartó nemzetközi közösséget hozott létre, amelyek tagjai hazatérve egy befogadó és elfogadó társadalom építőivé váltak” – mondta el Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő az Erasmus+ évfordulója kapcsán.

„Az Orbán kormánynak érdemes lenne megfontolni a magyar oktatás esztelen leépítése valamint a gyűlöletkeltő kampányainak szervezése közepette, hogy társadalom- és oktatáspolitikáját inkább a „brüsszeli” Erasmus+ program szellemiségében gondolja át”- tette hozzá Gúr Roland, a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom nemzetközi titkára.