mszp.hu | Belföld | Matolcsy György Pallas Athéné
2017. március 02. 18:51

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP egy joghézag megszüntetésére, ami segíti az MNB alapítványainak titkolózását

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADAA) nem mond igazat: a PADAA nem nyert pert Tóth Bertalannal szemben. A PADAA elleni közérdekű adatigénylési pert Tóth Bertalan nyerte meg, amelynek eredményeként kiderülhetett, hogy Matolcsy György alapítványai százmilliárdos nagyságrendben felelőtlenül herdálták el a közpénzeket.

Annyi történt, hogy a Kúria egy joghézag miatt nem tudott más ítéletet hozni, mint hogy engedi tovább titkolózni a PADAA-t arról, mely természetes személyek kaptak az MNB által juttatott közpénzekből. Ennek nyilván az az oka, hogy a jogalkotó korábban nem gondolt a közpénzek ilyen kreatív módon történő átjátszására. Ennek az anomáliának a megszüntetése érdekében az MSZP törvénymódosítást kezdeményez.

A törvénymódosítás megszüntetné azt az ellentmondást, hogy míg az államháztartás alrendszereiből közpénzként nyújtott támogatások esetében a támogatott természetes személyek adatai közérdekből nyilvános adatok, addig az MNB alapítványai által ugyanúgy közpénzként nyújtott támogatások kapcsán ezek a nevek nem derülhetnek ki.

Ez a joghézag természetesen nem mentesíti Matolcsy Györgyöt és a PADAA-t, hogy a közpénzekkel felelősen kell gazdálkodniuk. A pénz, amit herdálnak, a magyar emberek pénze, és nem gazdagíthatják belőle sem a saját rokonságukat, sem pedig az urizáló fideszes elit tagjait.

Tóth Bertalan
frakcióvezető