mszp.hu | Belföld | Oktatás
2017. március 03. 13:18

Kunhalmi: Ha a kormány hibázott, ne a diákok fizessék meg az árát!

Kunhalmi: Ha a kormány hibázott, ne a diákok fizessék meg az árát!
A Fidesz oktatáspolitikája 2017-ben sokadszor mondott csődöt. Az állandó pénzkidobás, a Rákosi-rendszert idéző államosítás, a politika beszivárgása mellett az ésszerű tervezés hiánya is nehezíti a gyerekek és tanáraik dolgát. Többek közt erre a problémára világított rá nyílt levelében tíz szakgimnazista, akiknek a felhívásához rövid időn belül háromezren csatlakoztak.
Levelükben azt kifogásolták teljes joggal, hogy míg másoknak négy évük volt felkészülni az érettségire, náluk a szakmai tantárgy követelményei négy hónappal a vizsga előtt lettek nyilvánosak. 
 
Ez a versenyhátrány akár az egész életükre hatással lehet, például ha a szakmai tárgy eredménye miatt nem veszik fel őket főiskolára és egyetemre.
 
Hiába fogalmazott meg aggályokat a gyerekek mellett az oktatásért felelős ombudsman is, a Fidesz szokásos arroganciájával lesöpörte az asztalról az érveiket.
 
Az érettségi tantárgyat eltörölni már nem lehet. Az érettségizők és az érettségi tisztasága érdekében az egyetlen megoldás az eredeti állapot visszaállítása lenne.
 
Felszólítjuk az oktatáspolitika irányítóit, hogy vegyék tudomásul a problémát, és lépjenek az ügyben. A Fidesznek és az oktatási államtitkárnak pedig vállalnia kell a politikai felelősséget bődületes hibájukért.
 
Nem szabad, hogy a jobboldal politikai alkalmatlanságáért és sokadik hibájáért a gyerekek fizessenek. Olyan oktatási rendszert kell kialakítani, amely a tehetséget és szorgalmat jutalmazza, és egyenlő esélyt ad minden gyereknek a felemelkedésre, tehetsége kamatoztatására. A 2018-as kormányváltást követően ez lesz az MSZP célja az oktatáspolitikában.