A Fidesz ostobán hazudik, amikor a nők jogainak támogatásáról beszél

Az Orbán-kormány államtitkára azt állította egy reggeli televíziós műsorban, hogy a rendszerváltás óta a mostani fideszes kormányzat tette a legtöbbet a magyar nők jogaiért, ráadásul nem csak szavakban, de tettekben is. Szerencse, hogy nem szakadt rá a tévéstúdió plafonja Rétvári Bencére, ekkora hazugságot ugyanis régóta nem mondott kormányzati tisztségviselő.
Tény, hogy a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést erősítő isztambuli egyezményt a jelenlegi kormánypártok évek óta nem voltak képesek elfogadni, de sokáig még csak tárgysorozatba sem venni az Országgyűlésben.
 
Tény, hogy a Fidesz-KDNP – bár jól csengő szavak szintjén fellép a nők jogaiért – mégis cinkosul megtűri sorai közt a nőkkel alpári módon viselkedő politikusokat, az Európai Parlamentben pedig szinte minden nőjogi kezdeményezést sunnyogva leszavaz.
 
Tény, hogy a Fidesz-KDNP európai képviselői a Jobbik politikusaival együtt tartózkodtak annál az Arena-jelentésnél, amelyben többek között a nemek közötti társadalmi- és bérszakadék csökkentése szerepelt.
 
Tény, hogy a Fidesz-KDNP képviselői - ismét a Jobbik politikusaival közösen - tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél, amely átfogó szabályozást sürgetett a női háztartási alkalmazottak és gondozók esetében, és amely garanciákat szorgalmazott az érintett nők diszkriminációjával, rossz bánásmódjával szemben.
 
Tény, hogy a Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak (volt, aki egyenesen ellene voksolt) az úgynevezett Honeyball-jelentésnél is, amely a menekült- és menedékkérő nők helyzetét rendezte, segítve az érintettek különleges helyzetét és például a gyermekeikről való gondoskodás biztosítását az eljárások során.
 
A Fidesz-KDNP nőpolitikája tarthatatlan, vállalhatatlan és hazug. Ez a macsótempó szégyen egy felvilágosult, európai országban. Az álságos módon Brüsszelre mutogató, de ott rendre a magyar emberek érdeke ellen tevékenykedő politika helyett világos és számon kérhető tettek kellenek a nők jogainak képviseletében is.
 
A kormány tagjai pedig jobban tennék, ha nem hazudnának ilyen ügyekben, mert - mint a példa is mutatja – nagyon hamar lebuknak.
 
Gurmai Zita, a PES WOMEN elnöke és 
Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő