mszp.hu | Debrecen ételosztás nőtagozat
2017. április 16. 16:15

A szegény ember húsvétkor is éhes

A szegény ember húsvétkor is éhes
Húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Szerte a világon milliók emlékeznek a Megváltóra, aki kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, a feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.
A Hajdú-Bihar megyei szocialisták több mint öt éve, húsvét vasárnapján is vendégül látják azokat az embertársainkat, akik számára az ünnep is csak olyan napokat jelent, amikor nem tudnak mit enni.
 
Ebben az évben, az ünnep első napján, a megyei, városi nőtagozat várta ebéddel Debrecenben, a Petőfi téren a nehéz sorban élő, gyakran kilátástalan helyzetben levő embereket.
 
Az ételre várók sora, mint az elmúlt öt évben mindig,  most is hosszú volt. A délelőtt folyamán több mint 250 főt vendégeltünk meg. Közöttük nagyon sok az ismerős arc, ők már rendszeresen visszatérő vendégek. A sorban állók között  voltak  kisnyugdíjasok, utcán élők, gyermekes családok. Ilyenkor derül ki, hogy a milliárdokért szajkózott szlogen Magyarország erősödéséről, mit is takar igazán. Vajon mi lenne, ha a Fidesz a közpénzt, nem a Pasa parki szomszédok zsebébe öntené, hanem gondoskodna arról, hogy a szociális ellátórendszer hétvégén és ünnepnapokon is várja a nélkülözőket. De valószínűleg a magát kereszténynek mondó fideszes kormány tagjaiba, nem sok szociális érzékenység, irgalom szorult. A "plebejusnak" álcázott urak úgy gondolhatják, a nincstelenek többsége úgysem megy el szavazni, akkor minek költeni rájuk. Valószínűleg ilyenkor az ünnep alkalmából buzgó hívőknek mutatják magukat, de a szívükig, a lelkükig nem ér el a szegények jajszava. Őket nem a nép, hanem saját bugyellárisuk vastagsága érdekli. 
 
Az ünnepi menü töltött káposzta, húsvéti sonka és kalács volt. Igyekeztünk olyan adagokat adni, hogy még hétfőre is maradjon egy kis ünnepi ebéd A költségeket, nem közpénzből, hanem a nőtagozat március 4-ei rendezvényén indított gyűjtésből finanszíroztuk, dr. Gurmai Zita, az országos nőtagozat elnökének a kezdeményezésére. 
 
Az ételosztáson sok kisgyermek is ott volt a szüleivel. Megpróbáltunk számukra, kis húsvéti hangulatot varázsolni. Ügyességi játékokon bizonyíthatták, milyen talpraesettek, találós kérdésekre válaszolhattak sok-sok ajándékért cserébe. Legnagyobb sikere a húsvéti tojáskeresőnek volt. A Petőfi tér fáinak a  környéke önfeledt gyermekzsivajtól volt hangos, nagy öröm fogadta, mikor megtaláltak egy egy nyuszi "látta" ajándékot. 
 
Jó érzés, hogy segíthettünk, láthattuk,  milyen boldogan fogadják a gyermekek a szerény jutalmakat. Tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország minden éhező, nyomorban élő emberén nem tudunk segíteni. Amit mi adni tudunk, az csak egy csipetnyi segítség, egy kis időre talán feledteti a magukra hagyott emberekkel a magányukat, a kilátástalan helyzetüket. 
 
Huszka Imre,
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke 


Kapcsolódó galéria: A szegény ember húsvétkor is éhes

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »