MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2017. június 23. 16:04

Az embereknek elegük van a kormányból - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Az embereknek elegük van a kormányból

Burány Sándor az pártja nevében részvétét fejezte ki Rubovszky György halála miatt, majd arról beszélt, hogy az embereknek elegük van a kormányból, nő a kilátástalanság és az elvándorolni szándékozók aránya, ezért ezt a kormányt el kell zavarni.

A politikus szerint 2016-ban közel négymillió mélyszegénységben élő ember volt, a minimálbért sújtó adók tekintetében Magyarország "Európa-bajnok", az áfakulcsnál pedig világrekorder. Bírálta a kormányt az oktatás és az egészségügy állapota miatt is.

Számolnak-e a diósgyőri kohászattal?

Varga László a miskolci kohászat jövőjére kérdezett rá. Közölte: iparfejlesztési program keretében a hazai buszgyártás és hadiipar fejlesztésére készül a kormányzat, szerinte ez a hazai nehéziparnak is lehetőséget adhatna. Emlékeztetett: a miskolci Fidesz hét évvel ezelőtti kampányában is ezt ígérte, majd négy évvel később egy mini acélmű létesítését jelentették be. Ez azonban megbukott, vagyis semmi sem történt a diósgyőri kohászat érdekében az elmúlt hét évben. Számolnak-e a diósgyőri kohászattal? - kérdezte.

Valóban csökkentik a meddőségi centrumok számát?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, a vágyott gyermekek megszületésének valóban az a módja, hogy csökkentik a meddőségi centrumok számát? Elmondta, a kormány nem régiben bejelentett családtámogatási javaslatai között nem szerepel a lombikkezelések finanszírozásának megemelése, sőt be akarnak zárni egy meddőségi központot.

Hozzátette: a lombikkezelések 70 százalékát a magántulajdonú Kaáli Intézet fővárosi és vidéki rendelőiben végzik, ma Magyarországon több tízezer gyermek megszületését lehet ennek az intézetnek megköszönni. Szerinte a kormányt zavarja az intézet.

Hajlandók végre kifizetni a gazdáknak a támogatásokat?

Gőgös Zoltán a mezőgazdasági támogatásokra kérdezett rá. Kijelentette: eddig sikerült a közvetlen támogatásokat időben kiutalni, most azonban például a tejtermelők biztosan később kapják meg a pénzüket. Rámutatott ugyanakkor arra: a keddi jégkár elszenvedői kettős szorításban vannak, az azért járó kárenyhítést is csupán jövőre várhatják. Azt kérte: adjanak előnyt számukra.

Mit tud Farkas Flórián a Fideszről?

Teleki László az előző felszólalásra is reagálva a Fidesz erkölcsi felelősségét vetette fel azzal kapcsolatban, hogy Farkas Flóriánt védik. Felelevenítette a politikust övező botrányokat, amelyeknek szerinte semmilyen következménye nem volt - a többi közt a Lungo Drom tisztújítását. Több szálon is nyomoznak ügyei után, eredménytelenül - mutatott rá. Mi az önök felelőssége abban, hogy továbbra is lejárassák a cigányságot? - kérdezte.

Mire annyira büszkék?

Bangóné Borbély Ildikó úgy értékelt: 2010 óta nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, az egyszülős családok pedig különösen rossz helyzetben vannak. Szerinte a kormány szociálpolitikája azokat segíti, akik nem szorulnak rá. Az politikus kegyetlen intézkedésnek nevezte a segélyek csökkentését, megszüntetését; mint mondta, a kormány lemondott több millió emberről, miközben luxusberuházásokra költ. Úgy vélte: hiányzik az elkötelezettség a gyermekszegénység felszámolására.

Hogyan fog történni a receptek kiváltása?

Tukacs István azt mondta, több helyen is megjelent, hogy a recepteket a jövőben csak az válthatja ki, akinek azokon a neve szerepel. A napi gyakorlat viszont úgy működik, hogy az emberek rokonaik, szomszédaik, ismerőseik gyógyszereit is kiváltják - hívta fel a figyelmet.

Lehet-e vagy sem?