felegyhaza.hu | Kiskunfélegyháza
2017. június 29. 15:14

Több száz lakásban nincs meleg víz Félegyházán

Több száz lakásban nincs meleg víz Félegyházán
A megyei katasztrófavédelem munkatársai több tucat félegyházi társasházban leszerelték vízmelegítőket. Két hete nincs meleg víz a társasházakban és súlyos százezrekbe kerül a szükséges korszerűsítés.

A kormány másfél évvel ezelőtt hozott egy új szabályozást, mely alapján a közműszolgáltatók és a katasztrófavédelem kéménybélelésre, a zárt égésterű gáz- vagy elektromos kazánok cseréjére kötelezte a félegyházi társasházban élőket.

A tervezett felújítás költsége kéményenként mintegy 1,5 millió forint, illetve kazánonként 70-200 ezer forint lenne, amit egy átlagos magyar család vagy egy egyedül élő kisnyugdíjas nem tud egyben kigazdálkodni. Mindez nem túl meglepő annak tükrében, hogy a keskeny pénztárcájú kisemberek hónapról hónapra, megtakarítások nélkül élnek.

Az elmúlt hetekben a gázszolgáltató több alkalommal előzetes értesítés nélkül, „ellenőrzés” címén komplett háztömbökben zárta el a szolgáltatást, leszerelték a nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítőket, konvektorokat, majd leplombálták, lezárták a gázcsöveket és a kéményt.

A felmerülő költségről a helyszínen nem tájékoztatták az ott élőket, így sokan meglepődve vették át a kipostázott közel 6.000 forintos számlákat.

Egy olvasónk beszámolója szerint a közös képviselők is értetlenül állnak a drasztikus döntés előtt. Értesüléseink szerint a Zrínyi utca, a Majsai úti lakótelep és a Móraváros társasházai lehetnek érintettek. A Kossuth utca 28-30-32.-ben több mint egy hete nincs melegvíz.

A lakók többsége képtelen a csere több százezres költségét ilyen rövid idő alatt előteremteni, arról nem beszélve, hogy a szakmunkát végző iparost sem lehet csak úgy a szögről leakasztani.