MTI/mszp.hu | Belföld | hazugság Jobbik
2017. augusztus 08. 16:15

Hazug a Jobbik béruniós kampánya

Az MSZP szerint "kamu és a hazug" a Jobbik európai béruniót célzó kampánya.
Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: a kampány szakmailag "kamu és bugyuta", politikailag pedig "förtelmesen demagóg és hazug".
 
A szocialista európai parlamenti képviselő közölte, a béreket nem az Európai Unió határozza meg, így az európai polgári kezdeményezésnek - az aláírások összegyűjtése esetén - sem lesz következménye. 
 
A magyarországi béreket - amelyeket fel kell zárkóztatni a nyugati bérekhez - egy jó magyarországi kormányzás emelheti meg - tette hozzá.
 
Ujhelyi István azt mondta, a Jobbik politikusainak cáfolata ellenére az ellenzéki párt akciójának tartja, hogy a béruniós polgári kezdeményezést hirdető plakátok lepték el az utcákat.
 
Szerinte egészen elképesztő pálfordulás történt a Jobbikban, hiszen néhány éve még a Jobbik alelnöke (Novák Előd) uniós zászlót égetett azon a rendezvényen, amelyen Vona Gábor pártelnök arról beszélt, népszavazáson kell dönteni az uniós kilépésről. Hozzátette: "zászlóégetőkből, de illiberálisokból sem lesznek európai demokraták".
 
Az MSZP alelnöke szerint a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" akarja kivezetni Magyarországot az EU-ból. Európa Orbánnak és Vonának csak a haszonszerzésre kell - mondta.
 
Ujhelyi István közölte, Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje csatlakozott ahhoz az európai baloldali kezdeményezéshez, amelynek célja a szociális Európa megteremtése. Ez egy olyan társadalmi igazságosságot szolgáló program, amely tisztességes munkakörülményeket, tisztességes minimálbér-szabályozást akar, lakhatási támogatást biztosítana európai uniós forrásból és jóval több pénzt juttatna a szociális intézményrendszerek fenntartására - összegezte.