mszp.hu | Belföld | közlemény nyugdíj | Nyugdíj
2017. október 15. 11:59

Méltó körülményeket kell teremteni a nyugdíjasoknak

Méltó körülményeket kell teremteni a nyugdíjasoknak
Az MSZP programjában kiemelt szerepe van egy igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításának. 2018-tól sürgősen rendeznünk kell az idős emberek helyzetét, mert a Fidesz kormányzásának egyik legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok.
Az Orbán-kormánytól az idősek megbecsülés helyett csak megalázást kaptak. Az embertelen fideszes politikának a következménye, hogy Magyarországon ma több mint 1 millió nyugdíjas szegénységben él, azaz létminimum alatti összeg jut nekik, közel 72 ezer embernek az öregségi nyugdíja és további 270 ezernek pedig a nyugdíjszerű ellátása kevesebb, mint 50 ezer forint.
 
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket. Mi megbecsülést kínálunk az időseknek, ezért nyugdíjemelési programot fogunk bevezetni a legalacsonyabb nyugdíjak megemelésére és a duplájára, 57 ezer forintra fogjuk emelni a nyugdíjminimumot. Be fogjuk vezetni a 13. havi nyugdíjat és visszatérünk a svájci indexáláshoz annak érdekében, hogy az időseknek járó pénz megőrizze az értékét.
 
Mérsékelnünk kell az idős korosztály terheit, ezért 65 év felett ingyenessé tesszük a gyógyszert a krónikus betegeknek. Az eleve kiszolgáltatott embereknek pedig olyan rokkantnyugdíjat biztosítunk, amely biztonságos életet nyújt majd minden érintettnek.
 
Kialakítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás rendszerét, a 60. életév elérését követően lehetőség lesz az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a nyugdíjasok és az idősebb generáció munkájára és tapasztalatára továbbra is nagy szükség van, ezért eltöröljük a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát.
 
Programunkkal biztonságos és méltó időskort biztosítunk mindenki számára.
 
Korózs Lajos,
a Népjóléti bizottság alelnöke