MTI/mszp.hu | Belföld | Belügyminisztérium Elios OLAF
2018. március 05. 14:21

Tudott a belügyminiszter a közvilágítási pályázatoknál lévő összefonódásokról?

Az MSZP azt firtatja, tudott-e a belügyminiszter arról, milyen összefonódások vannak az Elios Zrt.-hez köthető, az önkormányzatoknak kiírt közvilágítás-korszerűsítési pályázatoknál.
Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azt kérdezve tőle, tudott-e arról, hogy a pályázatok előkészítésében, végrehajtásában, ellenőrzésében résztvevő cégek között összefonódások, kereszttulajdonlás van.
    
Emlékeztetett arra, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szervezett bűnözésről beszél a pályázatoknál. 
    
"Begyűrűzik-e a Belügyminisztériumba is a szervezett bűnözésnek ez a szála?" - kérdezte.
   
A 2015-ös komlói közvilágítás-korszerűsítés kapcsán azt firtatta, miért kellett az önkormányzatnak a minisztériumtól támogató nyilatkozatot kérnie a pályázat benyújtásához. 
    
Megjegyezte, ez a nyilatkozat előtte és utána sem volt feltétele a pályázatoknak.
    
Szakács László kitért arra, Komlón a helyi sajátosságok miatt nem tudott nyerni az Elios. Az egyik legjobb pályázatot nyújtotta be - folytatta - , de a helyi közbeszerzési pályázat kizárta, ezért ott "a B csapat", a U Light nyert, amelyről hétfőn derült ki: közös cége van az Elios Zrt.-vel Szlovákiában.