MTI/mszp.hu | Belföld | 1848 választás 2018
2018. március 15. 23:07

Március 15. – A többség nem lehet ellenzékben

Március 15. – A többség nem lehet ellenzékben
Azért vagyunk ma itt, hogy Magyarországon a kormányváltás után egy olyan szövetségi kormányzást alakítsunk ki, ami egy csendes forradalmat indít el egy európai és igazságos Magyarországért. Csendes forradalmat akarunk az egészségügyben, hogy ne legyenek olyanok, akiknek nincs háziorvosuk.
Csendes forradalmat akarunk az oktatásban, hogy ne legyen olyan gyerek, akinek nincs jó iskolája. Csendes forradalom kell a munka világában, hogy mindenkinek legyen tisztességes fizetése és tisztességes nyugdíja. És forradalmi változás kell a lelkekben, mert vissza kell adni a magyaroknak, amit Orbán elsőként vett el tőlük: vissza kell hozni a békét – mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely a baloldali ellenzéki pártok által szervezett budapesti tüntetésen csütörtökön.
 
 
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is az ellenzéki pártok szélesebb együttműködése mellett foglalt állást, és azt mondta, akár az ördöggel is lehet szövetkezni, de úgy, hogy "ne váljunk mi is ördögökké". Megfogalmazása szerint, ha Vona Gábor Jobbik-elnök nyeri a választást, az is Orbán Viktor-győzelem lesz. "Ne gondoljátok azt, hogy minden mindegy, csak ne Orbán legyen" - mondta.
 
Hozzátette, tudni kell, hogy mi jön Orbán Viktor leváltása után. Azt mondta, a kormányváltás után olyan szövetségi kormányzást alakítanak ki, amely "csendes forradalmat" indít el az egészségügyben, az oktatásban, a munka világában. A Párbeszéd társelnöke közölte, ott lesznek a DK elnöke által kezdeményezett tárgyaláson, és az MSZP-Párbeszéd is kész arra, hogy egyoldalúan visszaléptessen jelölteket az egyéni választókerületekben. Hozzátette ugyanakkor: "ki fogjuk taposni a pártokból", hogy létrejöjjön egy szélesebb összefogás.
 
 
Szerinte ma Magyarországon sokan egy bálványt imádnak, ezt a bálványt, Orbán Viktor bálványát le kell dönteni. Senki sem imádhat két urat: vagy a nép, vagy a hatalom; vagy Kelet, vagy Nyugat; vagy Orbán bálványa, vagy szabad Magyarország; ez a választás - hangoztatta. Karácsony Gergely jelezte, ha megválasztják, nem fog esküt tenni a mostani alaptörvényre, és olyan országot építenek, ahol nem a nép szolgálja a hatalmat, hanem a hatalom a népet, és a "dicsőséges nagyurak" megkapják méltó büntetésüket.
 
Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt: a márciusi ifjak is felismerték, hogy egyedül senkinek nem megy, ezt 2018-ban a magyar demokratáknak is fel kell ismerniük. Hozzátette: demokratának demokrata a párja, demokráciát csak demokratákkal lehet újraépíteni, áldemokratákkal, "cukiskodókkal" nem megy.
 
 
A Szabadság híd pesti hídfőjénél gyülekező tömeg a kezdéskor a Pipa utcáig állt. A résztvevők sok MSZP-s és DK-s, valamint néhány Liberálisok feliratú zászlóval érkeztek. Többen "Talpra magyar!" feliratú, Karácsony Gergely képével díszített táblát tartottak a kezükben. Ez a felirat szerepelt a szónokok előtt is.
 
 
 
A rendezvényen fellépett Erdős Virág költő, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos és Szalay Kriszta színművész, valamint Kollár-Klemencz László énekes, Hajós András dalszerző, műsorvezető és a Padödő együttes.
 
 
mszp.hu/MTI