mszp.hu | Belföld
2019. január 16. 14:57

Szanyi Tibor: A legújabb szocialista siker az Európai Gyermek-garancia

Szanyi Tibor: A legújabb szocialista siker az Európai Gyermek-garancia
Az Európai Szociális Alap (ESF) az EU egyik legfontosabb pénzügyi eszköze, amellyel a közösségi szolidaritás jegyében az Unió immár több, mint hat évtizede támogatja az európai polgárok számára a szociális igazságosságot, a méltányos foglalkoztatást, a hátrányos megkülönböztetéstől és nélkülözéstől mentes életet célzó programokat. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése ezen a héten vitatta meg és fogadta el a Bizottság javaslatát az eszköz kiterjesztéséről a 2021-27 időszakra.
Az ESF+ címmel megújuló eszköz új hangsúlyokat fogalmaz meg, többek között az Unió
több tagországában még mindig nagy súllyal jelen lévő ifjúsági munkanélküliség, valamint a minden negyedik európai gyermeket érintő gyermekszegénység végleges felszámolása érdekében.
 
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az ESF+-javaslatot méltatva elmondta, hogy
képviselőtársaival a féléves gazdasági országjelentésekben is számon kérhető elvárásként fogalmazták meg az eszközök konkrét felhasználásáért felelős kormányok felé a teljes átláthatóságot, a társadalom elesettjeinek minden diszkriminációtól mentes segítését, valamint a Szociális Jogok Európai Pillére keretében elfogadott közös célok érdemi előmozdítását.
 
„Szocialista politikusként számomra ma ezek a jövő nemzedékek sorsát meghatározó, valódi európai sorskérdések, amelyeket az uniós fórumokon és a választási kampányban is első helyen kellene kezelni. Magyarként külön is örülök az ESF+ csomagban az európai szocialisták kezdeményezésére megjelenő új Európai Gyermek-garancia alapnak, amellyel az európai szolidaritás a gyermekszegénység leküzdésében segíthet. Ez nálunk ugyanis politikailag tűrhetetlen, emberileg pedig elviselhetetlen arányban jelentkezik, az Orbán- kormányzat lelketlen, közömbös semmittevésétől kísérve” – fejtette ki az MSZP alelnöke.
 
Szanyi Tibor az Európai Parlament és a Bizottság közös felelősségeként arra intett, hogy az ESF+ gyakorlatában ne engedjék felülkerekedni az európai alapok működésnek legfőbb gyengeségét: azt, hogy a végrehajtás, a közösségi források felhasználása lényegében a tagállami kormányok kezében van. Emlékeztetett rá: „Közülük némelyik - ma leginkább az Orbán-kormány - az uniós célokkal éppen ellentétes, a szociális különbségeket erősítő, a gyengéket elnyomó szociálpolitikát folytat.
 
Különösen szembetűnő a kockázat az idei választási évben: hiszen ezek ugyanazok a szélsőséges nacionalista, EU-ellenes, populista vezetők, akik az emberek életét valóban meghatározó súlyos európai szociális és társadalmi kihívások helyett hazugságokkal, migránsozással, idegenellenességgel, félelem- és gyűlöletkeltéssel próbálják tematizálni az EP-választási kampányt. Az ilyenek kezébe se politikai hatalom, se közösségi forrás nem való”.