mszp.hu | Belföld
2019. február 08. 14:28

Nyílt levél Tarlós Istvánnak

Tisztelt Főpolgármester Úr!
A BKV és a szakszervezetek 2019. január 16-ai bértárgyalásán Bolla Tibor vezérigazgató az érdekképviseletek vezetőinek azt mondta, hogy a közlekedési vállalatnál 2019-ben „nagyságrendileg 19 milliárd forinttal kell visszatervezni” a költségeket. A BKV vezérigazgatója szerint a kiadások tervezett csökkentésének hátterében a főváros és a BKK „szűkös költségvetése” áll. Bolla Tibor állítása szerint a kiadáscsökkentés a vállalat bérköltségeit – egyébként nagyon helyesen – nem érinti.

A bérköltségek várható növekedését és az energiaárak emelkedését figyelembe véve a 19 milliárd forintos kiadáscsökkentés – amely a BKV költségvetésének nagyjából 10 százaléka – nyilvánvalóan nagyon rosszul érinti a BKV-t. Különös tekintettel arra, hogy többek között az állami támogatás folyamatos csökkenése miatt a BKV amúgy is ingatag pénzügyi lábakon áll.

Mivel a BKV működésének finanszírozása már jelenleg is feszített, a társaság pedig nem rendelkezik tartalékokkal, 19 milliárd forint kiesése egyértelműen ellehetetleníti a vállalat működését. Ha a főváros vezetése el akarja kerülni a budapesti közösségi közlekedés összeomlását, kénytelen lesz a kieső összeget más módon visszapótolni.

Éppen ezért az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz:

Ki döntött a BKV költségeinek 19 milliárd forintos csökkentéséről és miért nem tájékoztatták a nyilvánosságot?
Várható-e a BKV-nál a karbantartási költségeken való spórolás?
Garantálja-e a főváros a budapesti közösségi közlekedés biztonságát további minőségromlás nélkül?
Tervezi-e a főváros, hogy a kieső összeget a jegyek és bérletek árának emelésével pótolja, és ha igen, milyen mértékű emelést tervez a városvezetés?
Mit tett azért, hogy a kieső összeget a kormánytól elkérje?

Várom megtisztelő válaszait!

Üdvözlettel: