mszp.hu | Belföld
2019. március 21. 13:05

Tóth Bertalan közös listával és aláírásgyűjtéssel veszi fel a harcot a Fidesszel

Tóth Bertalan, az MSZP EP-listavezetője mai sajtótájékoztatóján, a Fidesz európai néppárti tagságának a felfüggesztését úgy értékelte, hogy azzal a kormánypárt elveszítette európai érdekérvényesítő képességét. Szerinte próbálhatják máshogyan értelmezni a döntést, de az biztos, hogy a Fidesz semmilyen jogát sem gyakorolhatja a Néppártban.
A szocialista politikus rámutatott, hogy a Néppárté a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, abban az intézményben, amely végső soron dönt az uniós költségvetésről és az uniós tisztségviselőkről is, tehát a felfüggesztés miatt a Fidesz már ott sem tudja Magyarország érdekeit képviselni. „Magyarországnak elemi érdeke, hogy a költségvetés úgy alakuljon, hogy azok a támogatások megérkezzenek, amelyek a magyar családokat, vállalkozásokat segíthetnék. Ez az, amit veszélybe sodort a Fidesz.”
 
Tóth kifejtette, hogy azért kell a májusi választáson az MSZP-t támogatni, mert pártja az európai szocialisták között képes a magyarok érdekeit képviselni szemben a Fidesszel, amely nem már nem gyakorolhatja a jogait Néppártban.
 
A listavezető szerint felmerül az Európai Unióból való kilépés vagy kizárás veszélye is, ami most még hihetetlennek tűnhet az elemzők számára, de emlékeztetett, hogy Sargentini-jelentés elfogadása előtt sem gondoltak arra, hogy az EP-képviselők kétharmaddal fogják azt megszavazni. Továbbá a Fidesz miatt veszélyt jelent az uniós intézményeknek az a javaslata, amely szerint a támogatásokat csak azok az országok kapnák meg, amelyek megfelelnek a jogállamiság kritériumainak. „Magyarország ezeknek nem felel meg, így könnyen előfordulhat, hogy az ország nem fog tudni hozzájutni az uniós forrásokhoz, mert Magyarországon nincs jogállam.”
 
Tóth Bertalan kijelentette, hogy az európai parlamenti választásra létre fog jönni az egyetlen közös lista, az MSZP – Párbeszéd szövetségé. Elmondta, hogy közösen fogják képviselni a Haza, Szeretet, Európa! című programjukat. „Mi hiszünk a szociális Európában, amely az emberekről szól. Küzdeni fogunk az európai minimálbér és minimálnyugdíj szabályozásáért, a szociális bérlakás program támogatásáért, a klímavédelemért…”
 
Az MSZP elnöke elmondta, hogy elindították az „Európai akarok maradni!” címet viselő aláírásgyűjtő kampányukat, amelynek az a célja, hogy a magyar emberek kinyilváníthassák akaratukat Magyarország uniós tagságának megőrzése érdekében, majd elsőként aláírta az ívet. „Mi Európában akarunk maradni és, aki Európában akar maradni az az MSZP – Párbeszéd közös listájára fog szavazni.”