mszp.hu | Belföld
2019. április 24. 18:32

Törvénnyel bontanák a Himalájánál nagyobb korrupciós pénztornyot

Az évente magánzsebekben eltűnő 500 milliárd forintnyi közpénz miatt törvényjavaslatot nyújt be az MSZP-Párbeszéd, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentéseit kötelezően hozzák nyilvánosságra a magyar hatóságok.
“Magyarországon a korrupció miatt elveszett pénz összessége meghaladja az évi 500 milliárd forintot. Az elmúlt öt évben 2500 milliárd forint vándorolt ki az országból gyanús csatornákon, lezsírozott közbeszerzéseken keresztül magánzsebekbe” - jelentette ki a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatón Bangóné Borbély Ildikó. A korrupciós pénzek fizikai kiterjedését úgy érzékeltette: ha 20 ezer forintos bankjegyeket egymásra tennének, akkor ez az összeg 15 kilométeres tornyot tenne ki, magasabb lenne, mint a Himalája.

Az MSZP országgyűlési képviselője Polt Péter legfőbb ügyészről azt mondta, olyan, mintha vak lenne. Semmit nem érzékel ebből, hiába tesznek újabb és újabb feljelentéseket, éppen ezért első lépésként csatlakozni kell a közös európai ügyészséghez. A korrupció visszaszorítása érdekében, amelyet a magyarok az öt legfontosabb megoldandó probléma egyikének tartanak, azt is fontosnak nevezte, ne csak a miniszterek, államtitkárok legyenek  megfizetve, hanem a magyar munkavállalók is európai béreket kapjanak. Ezért az MSZP a 240 ezer forintos európai minimálbérért, a 48 ezer forintos európai családi pótlékért és a fiatalok itthon tartásáért küzd. Annál is inkább, mert jelenleg minden hatodik magyar gyerek külföldön születik, Németországban már többen, mint Nógrád megyében.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője az ellopott közpénzek arányát az országba érkező uniós támogatások nagyságához hasonlította.  Azért is felháborító tartja ezt, mert eközben az uniós forrásokból aszfaltot, betont és térkövet beépítő Garancsi István- és Mészáros Lőrinc-cégek tróger munkát végeznek.

Az égbekiáltó igénytelenség mellett feketén foglalkoztatnak és mindent túláraznak - tette hozzá. Barabás egy jó hírt is bejelentett, Jávor Benedek, a párt EP-képviselője sikerrel nyújtott be egy jogszabály-tervezetet, amely kötelezni fogja a tagállamokat az OLAF-jelentések nyilvánosságra hozatalára.

Hogy ezzel összhangba hozzák a magyar jogszabályokat, az MSZP-Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az OLAF-jelentések nyilvánossága érdekében, hogy “leleplezzék a mocskos korrupciót”. További javaslatuk, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében legyen naprakész és részletes közbeszerzési adatbázis, amely rögzíti a reális piaci árakat.

Kormányra kerülésük esetén a normatív támogatások emelni fogják, mert nagyon nem tartják jónak azt, hogy oligarchákhoz kerül a vagyon, a forrásokat pár ember osztja szét. Ezen kívül csökkenteni fogják azon beruházások számát, amelyek a betonba öntik a pénzt. Azok helyett, tudást építve, az emberekbe fektetnék az uniós támogatásokat - összegezte elképzeléseiket a Párbeszéd szóvivője.