mszp.hu | Belföld
2019. április 24. 18:59

A Rendőrség napja alkalmából

A Rendőrség napja alkalmából
Sárkányölő Szent György napján, a Rendőrség napja alkalmából szeretnénk köszönetet mondani a Rendőrség teljes állományának a mindannyiunk biztonsága érdekében végzett szolgálatukért! Köszönjük, hogy nap, mint nap vállalják e számos veszéllyel és lemondással együtt járó hivatást.
Ez a köszöntés ugyanakkor figyelemfelhívás is egyben. Ugyanis fel kell hívni a figyelmet arra, hogy milyen állapotokat teremtett az Orbán-kormány a rendvédelemben. 2019-ben már ott tartunk, hogy a rendőrjárőrök negyede hiányzik Budapestről, de nemcsak a fővárosban beszélhetünk létszámhiányról, hanem országosan is.
 
A Fidesz pedig nem hajlandó megoldani a problémát, hanem csak tűzoltás gyanánt átcsoportosítással és végeláthatatlan túlóráztatással próbálja meg enyhíteni a létszámhiányt. Maga az országos rendőrfőkapitány ismerte el, hogy a rekordokat döntő túlmunkát csak úgy lehetne megszüntetni, ha négyszer ennyi rendőr teljesítene szolgálatot. Azonban nem lesz ennyi egyenruhás, mert a 145 ezer forintos kezdő járőri fizetésből nem lehet megélni. Ilyen kilátások mellett nem is csodálkozhatunk azon, hogy évről évre egyre kevesebb fiatalt vonz a rendőri hivatás, és évről évre egyre többen szerelnek le. 
 
A kormánynak ezért azonnal módosítania kell a rendőri életpályamodellt, csökkentenie kell az állomány terheit, és a költségvetés benyújtásakor be kell terveznie a rendvédelmi dolgozók számára azonnali, legalább 30 százalékos béremelést. Európai munkakörülményeket, európai béreket és jogokat kell biztosítani az állománynak! Ezért javasolja az MSZP Haza, Szeretet, Európa programjában a 240 ezer forintos európai minimálbér bevezetését, amely közel megduplázná a rendőrök jelenlegi fizetését.
  
MSZP
 
Bővebb információ: Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes