mszp.hu | Belföld
2019. május 08. 10:04

Tóth Bertalan: Jóval több jutna egészségre és oktatásra, ha a Fidesz nem venné le a sápot

Már most is jóval több uniós forrás juthatna a magyar egészségügybe, oktatásba és a munkakörülmények javítására, ha a Fidesz nem működtetne állami szervezésű korrupciós hálózatot – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ATV-ben kedden.
„A legnagyobb probléma, hogy ezek a források most is az egészségügybe kellene, hogy menjenek, most is az oktatásba kellene, hogy menjenek, most is a munkakörülmények javításában kellene, hogy megjelenjenek, de azt látjuk, hogy mire odaér ez az összeg, már átmegy azon a szűrőn, ahol leveszik a sápot a Fidesz háttéremberei” – mondta a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Példaként említette a számos oktatási pályázatot, amelyek végül a „legminimálisabb módon” valósultak meg a túlárazások és a többmilliós tanácsadói díjak miatt.

Ezért támogatja az MSZP és minden ellenzéki párt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez - mondta.

„Mi arra akarjuk rábírni az európai uniós döntéshozókat, hogy ellenőrizzék ezeknek a forrásoknak a felhasználását, és akár mi támogatjuk azt is, hogy jogállami kritériumokhoz kössék az európai uniós támogatások kifizetését, mert a jogállam felszámolása teszi lehetővé, hogy ezt az államilag szervezett korrupciós hálózatot működtesse a Fidesz.”

Elmondta: az Európai Ügyészség nem gyakorolna fennhatóságot a magyar ügyészség felett, viszont maga is indíthatna eljárásokat a magyar bíróságok előtt az uniós források felhasználása ügyében. Az OLAF, amely szintén az uniós források felhasználását ellenőrzi, nem indíthat eljárást. S hiába tárt a magyar ügyészség elé konkrét bizonyítékokat például Elios-ügyben, a nyomozást mégis megszüntették.

A másik, ami elsikkad, hogy az Európai Ügyészség a terrorizmus elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.

„Na ehhez nem akar csatlakozni a  fideszes kormányzat” – mondta.

„Az együttműködés fenntartásában, elmélyítésében nem érdekelt a Fidesz, mert annál tisztábban látszódna, hogy ő hogyan hordja haza az európai uniós a pénzeket, és ez egyáltalán nem áll érdekében.”

Rákérdezett a műsorvezető az ellenzéki együttműködésre, és külön Ujhelyi István MSZP-s EP-választási kampányfőnök egy mondatára, aki „harcostársnak” kérte fel a Jobbikot.
Tóth megismételte: ő mindig az együttműködés híve volt, s hogy közös ellenzéki lista legyen a fideszes EP-listával szemben. Végül az MSZP a Párbeszédben talált ez ügyben partnerre, a többi ellenzéki párttal pedig részben versenytársak, részben szövetségesek.

Viszont a Jobbikkal való együttműködés nem újdonság, hiszen a teljes ellenzék közös küzdelmet indított a rabszolgatörvény ellen. Vannak helyi közösségek, ahol reményteli együttműködések születtek az önkormányzati választásokra, és együtt harcolnak a választások tisztaságáért is.

Jelenleg minden párt toborozza az aktivistákat és szavazóköri delegáltakat, akiknek nagy közös képzést tartanak majd, és egyeztetnek, hogy minden szavazókörbe jusson ellenzéki delegált, civilszervezeteket is bevonva.